Home

Achtergrond 5 reacties

VWA lijdt onder gebrek dierenartsen

De VWA lijdt ernstig onder een gebrek aan veterinaire capaciteit.

Dat kwam naar voren tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de keuringen van vee- en vlees. Door een groot gebrek aan gekwalificeerde dierenartsen is de werkdruk bij keuringen erg groot. Er is geen tijd voor bijscholing en onderlinge afstemming van keuringsnormen.

Dat komt vooral door elkaar opvolgende bezuinigingsgolven bij de Voedsel en Waren Autoriteit. Dat zeiden de dierenartsen Van Ingen en Noordkamp die voor de VWA keuringen verrichten.

Frans van Knapen van de Faculteit der Diergeneeskunde sprak van een ineenstorting van de veterinaire infrastructuur. "De keuringsdierenartsen worden tegenwoordig aangestuurd door leidinggevenden die dat vak niet kennen", zei hij. Hij kon zich voorstellen dat de keuringsdierenartsen gefrustreerd en gedemotiveerd zijn.

Beide keuringsdierenartsen bevestigen dat er in de slachterij wel eens sprake is van intimidatie en het tegen elkaar uitspelen van dierenartsen. Maar ze vinden de werkduk en de afwezigheid van bijscholing een veel groter probleem.

Bij het rondetafelgesprek in de Kamer waren 18 mensen en organisaties uitgenodigd, onder wie ook Rein Jan Hoekstra, die het rapport over de VWA heeft geschreven. Hij bleek wegens vakantie verhinderd. Woensdagavond spreekt de Tweede Kamer met de ministers Verburg (LNV) en Klink (VWS) over de situatie bij de VWA.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.Noordam

  Er zijn zat dierenartsen bij de VWA. Maar er moesten zonodig keurmeesters wegbezuinigd worden,en nu komen ze er achter dat de VWA tekort schiet bij de controle in slachterijen,vleesproduktiebedrijven en uitsnijderijen,Er is nu geen vakkennis meer op die gebieden,en als er al gecontroleerd wordt,wordt er eerst een afspraak gemaakt,ruim van te voren, dus dan weet je dat alle papieren pico bello zijn ingevuld,maar controleren doe je eigenlijk niets!En om maar te zwijgen over het onverwacht eens binnenkomen om eens rond te kijken,dat gebeurt helemaal niet meer.
  De dierenartsen zijn eigenlijk alleen maar nodig omdat het "moet "van "Brussel"!De eigenlijke vakkennis van de zeer goed opgeleide keurmeesters is onnodig over boord gegooid,want iedere nieuwe leiding van de VWA wil zich profileren,en schermen met de resultaten van een -geslaagde??- reorganisatie.
  En dan weer op weg naar de volgende stap in hun carriere!

 • no-profile-image

  John

  Dirk, niet allen over een kam scheren.Ook ik ben ingezet bij de bestrijding van MKZ,en heb mijn werk naar eer en geweten gedaan,en heel veel lange dagen gewerkt,en ik zou het zo weer doen,mocht het nodig zijn.Het klopt dat er lieden werkten,die het allemaal niets kon schelen,maar zo was niet iedereen.De allerergsten toen waren de lui van de AID.Ik had nog nooit zulke figuren meegemaakt,met zo'n mentaliteit.Zij zouden hun eigen ouders of kinderen verraden!Boeren werden gekort,en dat werd verteld met een grote grijns op het gezicht.Maar om op de VWA terug te komen,bureaucratie klopt,maat reageer niet op de mensen op de werkvloer,want je moet daarvoor in Den Haag zijn.

 • no-profile-image

  dirk

  Wat verstaat men eigenlijk onder werkdruk Over hoeveel uur werk heeft men het dan Valt koffiedrinken en vergaderen er ook onder want dat zou ik wel eens willen weten

 • no-profile-image

  dirk

  Weten ze bij vwa wel eens wat werkdruk is wat verstaat men hieronder Koffiedrinken,vergaderen en nog meer van dit soort zaken Het lijkt mij dat deze instantie totaal niets heeft geleerd van de mkz waar de bonzen hoogtij vieren

 • no-profile-image

  ze hebben weer wat

  laat de minister maar de top laten op donderen das beter daar zijn de zakken vullers waarom moeten de keur kosten weer omhoog laten ze het maat beter organiseren en geen verkeerde mensen aan die top dan kunnen ze veel geld besparen gr brabant

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.