Home

Achtergrond 3 reacties

VWA gaat weer geld kosten

Uit het rapport Hoekstra vloeien kostbare maatregelen voort voor de vee- en vleessector. De heffingen gaan fors omhoog.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) jaagt de vee- en vleessector flink op kosten. Het toezicht op veetransport en slachterijen moet worden geïntensiveerd, zo concluderen de heer Hoekstra en minister Verburg na het onderzoek waarvan de uitkomsten gisteren werden gepresenteerd.

VWA laat steken vallen

Hoekstra’s rapport bevestigt dat de VWA inderdaad flinke steken laat vallen in het toezicht op deze sector. Dat staat in een uitgelekt intern rapport van de VWA van een jaar geleden.
In een brief aan twee ministers die eveneens is uitgelekt, klaagt de inspecteur-generaal zijn nood over de beperkte beschikbare middelen. Hij moet de controles tot het minimum terugbrengen.
Het blijkt allemaal wel te kloppen, constateert Hoekstra in zijn onderzoeksrapport. Hij kon er alleen niet achter komen in welke mate het toezicht tekortschiet.

Pittige maatregelen

Op haar persconferentie relativeerde minister Verburg de ernst van de misstanden: vlees is te vertrouwen, dierenmishandeling is geen schering en inslag.
In contrast daarmee kondigt zij in haar brief aan de Tweede Kamer pittige maatregelen aan. Ik noem de belangrijkste:
- de vliegende brigades, die toezien op diertransport, worden verdubbeld (van 4 naar 8);
- er worden meer keuringsdierenartsen aangetrokken en opgeleid;
- toezicht en controles worden scherper en slimmer;
- boetes op overtredingen worden verhoogd.

Keuringstarieven opnieuw hoger

Voor de onvermijdelijke kostenverhoging gaan veehouder, transporteur en slachterij de rekening betalen. Verburg draait er niet omheen dat de tarieven opnieuw omhoog gaan. Het kabinet huldigde al het uitgangspunt dat de tarieven kostendekkend moeten worden, dus ook als de kosten omhoog gaan. De VWA wordt daarmee een financiële handenbinder voor de ondernemers in die sector. De slachterijen moesten zich al neerleggen bij een verhoging van de keuringstarieven dit jaar, en eerder moesten ze miljoenen storten in de kas van de VWA voor de sanering van overtollige dierenartsen.
Dit gaat zo dus nog even door.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wvh

  Wij krijgen overal de rekening van.Van al het falen van de overheid.Nu eerst maar eens zorgen dat de mensen die bij de VWA werken eens wat meer inzet krijgen.Vorig jaar zijn hier dierenartsen van de VWA geweest en die hebben volgens mij niet eerder een levende koe gezien,kan ook niet want ze keken nog niet eens naar die koe,alleen wat papieren invullen en weg waren ze.Moeten we voor dat soort dierenartsen betalen?

 • no-profile-image

  slager

  geweldig nederland omdat de OVERHEID WEER FAALD moeten de ondernemers WEER betalen stelletje honden

 • no-profile-image

  JGS

  Er is nooit en saneringsfonds voor overtollige dierenartsen geweest. Gedoeld wordt op een saneringsfonds voor keurmeesters. Deze zijn vervangen door veel goedkopere private keuringsassistenten. Ipv miljoenen kosten levert dit dus uiteindelijk nu al flinke besparingen op voor de slachterijen!

Of registreer je om te kunnen reageren.