Home

Achtergrond 163 x bekeken

VS en Nederland samen in rampenbeheersing

Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement gaat met enkele gerenommeerde Amerikaanse instituten samenwerken op het gebied van rampenbeheersing.

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat ondersteunt dit initiatief de komende drie jaar met een bijdrage van 1 miljoen euro.

Huizinga en voorzitter Uri Rosenthal van het COT ondertekenden gisteren in New Orleans de bijbehorende overeenkomst. Aan Amerikaanse zijde gaat het om de universiteiten van Colorado en Delaware en de George Washington University in Washington, die hun kennis over het omgaan met natuurrampen inzetten.

In de Amerikaanse hoofdstad zal het secretariaat van het Nederlands-Amerikaanse consortium worden gevestigd, bij de genoemde universiteit.

Een van de initiatiefnemers is 'rampenhoogleraar' Eelco Dykstra van de George Washington University. Hij schreef een paar maanden na de verwoestende orkaan Katrina in New Orleans een boekje over een vergelijkbare fictieve natuurramp in Nederland.

Volgens Dykstra heeft Nederland veel kennis in huis over preventie, zoals het voorkomen van overstromingen. De Amerikanen blinken uit in operationele ervaring, bijvoorbeeld door het in kaart brengen van ervaringen van het grote publiek en hulpdiensten. "Je kunt mensen leren om te gaan met noodsituaties'', zegt de hoogleraar.

Na Katrina wil Nederland beter voorbereid zijn op rampsituaties. In november vindt daarom een grote oefening met een overstromingsramp plaats. Rosenthal heeft voorbeelden hoe het beter kan. "Als je brochures maakt over evacuatieroutes moet je er rekening mee houden dat mensen altijd de routes zoeken die ze kennen.'' Volgens hem zijn verder de media onmisbaar bij crisisbeheersing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.