Home

Achtergrond 1 reactie

VN: landbouw kan ellende in Azië flink verminderen

Azië heeft een landbouwrevolutie nodig om de strijd tegen armoede te overwinnen.

De Aziatische landen hebben twee decennia lang de landbouw ernstig verwaarloosd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties.
Thailand wordt in het rapport genoemd als lichtend voorbeeld. Daar koos de regering in de jaren van premier Chuan Leekpai voor rijst als speerpunt van hervormingsbeleid.

Indien de productiviteit in heel Azië op het niveau van Thailand zou getild worden, zouden 200 miljoen mensen van de meest extreme armoede bevrijd kunnen worden, aldus de VN-commissie.

"De regio had het afgelopen decennium een gemiddelde jaarlijkse groei van zeven procent, maar niettemin moeten nog steeds 641 miljoen mensen met minder dan een dollar per dag porberen te overleven", aldus commissielid Shigeru Mochida in The Bangkok Post. "Er klopt iets niet met het ontwikkelingsconcept".

De commissie rekent voor de hele regio op een economische groei van 7,7 procent van de nationale economie, na de 8,2 procent van vorig jaar. Vooral in Zuidoost-Azië, dat sterk van de export naar de Verenigde Staten afhangt, valt de dalende conjunctuur op.

In China en India stijgt echter de binnenlandse vraag en die landen kunnen op 10,7 respectievelijk 9,0 procent groei rekenen. Deze cijfers zijn conform de voorspellingen van financieel persbureau Bloomberg en de Economist Intelligence Unit.

In de afgelopen 20 jaar werd de landbouwsector systematisch verwaarloosd met betrekkelijk weinig uitgaven aan de wetenschap en infrastructuur.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    voedsel is een eerste levensbehoefte maar mag weinig kosten,dus niet zeuren dat er weinig geproduceerd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.