Home

Achtergrond 2 reacties

VN: hogere voedselprijzen leiden tot honger

De relatief hoge voedselprijzen benadelen de Derde Wereld onevenredig. Dat schrijft Ban-Ki Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in een brief aan de internationale gemeenschap.

Volgens de hoogste diplomaat ter wereld wacht ons een 'perfecte storm', een situatie waarin alles tegenzit. De Millennium-doelstelling om de honger wereldwijd tussen de jaren 2000 en 2015 te halveren worden volgens hen met het huidige beleid niet gehaald. Verandering is noodzaak.

De Koreaan citeert aan voedselprijzen gerelateerde rellen van West-Afrika tot Zuid-Azië. Op deze wijze bedreigen hoge voedselprijzen ook kwetsbare democratieën. In Afghanistan besteedt het gemiddelde gezin 45 procent van het inkomen aan voedsel. Dit was in 2006 nog 11 procent, schrijft Moon.

Exportbeperkingen of prijsmaatregelen vanuit de overheid zijn volgens Moon geen oplossing. "Het verstoort de marktmechanismen en stelt de commercie voor nieuwe problemen."

In plaats daarvan pleit Moon voor het opschroeven van productie. "Voorzitter Peter Zoellick van de Wereld Bank heeft terecht opgemerkt dat een groene revolutie zoals die in Azië heeft plaatsgevonden ook in Afrika mogelijk is. Om dit te bereiken is wetenschap en technologie van vitaal belang om het probleem blijvend op te lossen."

Ook logistiek kan de wereld eveneens enorme stappen zetten: "een derde van de voedseltekorten kan voor een belangrijk deel worden opgelost wanneer de landbouwdistributie verbetert en kleine boeren de weg naar de markt vinden."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    in nederland gaan we polders onder water laten stromen en leggen natuurterreinen aan op goede landbouwgrond .de politici in nederland willen niks te maken hebben met voedselschaarste

  • no-profile-image

    jan

    wie wil er nog voedsel produceren voor een lage prijs,?dat hebben boeren al veel te vaak gedaan

Of registreer je om te kunnen reageren.