Home

Achtergrond 203 x bekeken

Universiteit helpt Rotterdamse haven

De Wageningen Universiteit gaat de Rotterdamse haven helpen bij onderzoek naar de productie en opslag van biobrandstoffen.

Met de resultaten van dat onderzoek kan de haven schone brandstoffen produceren op een manier die het milieu minder belast. Dat meldde de universiteit vandaag.

De haven van Rotterdam verwerkt jaarlijks 140 miljoen ton aardolie tot brandstoffen als benzine, kerosine en ethanol. De samenwerking richt zich op methodes om milieuvriendelijke alternatieven in Rotterdam te produceren en op te slaan.

Volgens hoogleraar Johan Sanders van de Wageningen Universiteit kan 70 procent van de in de Rotterdamse haven geproduceerde chemicaliën ook op basis van biologische grondstoffen worden vervaardigd. De universiteit ziet hierin een belangrijke innovatieve rol weggelegd voor de haven.

Voor de Rotterdamse haven staan zeven fabrieken voor biobrandstoffen op stapel. De eerste wordt na de zomer operationeel. De haven moet zo een van de belangrijkste Europese centra voor de productie van biobrandstoffen, van vooral biodiesel en bio-ethanol, worden.

Volgens het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) bereidt de haven zich voor op de in de Europese Unie (EU) per 2010 verplichte bijmenging van 5,75 procent biobestanddelen in benzine en diesel. Dit om de CO2-uitstoot te beperken. Nu komen er miljoenen tonnen biobrandstoffen via vooral Zuid-Amerika Rotterdam binnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.