Home

Achtergrond 164 x bekeken

Turkse economie opeens stuk groter

De economie van Turkije is een stuk groter dan iedereen eerst dacht. Een nieuwe berekening heeft ertoe geleid dat het Turkse bruto binnenlands product uit 2006 met bijna 32 procent is gestegen tot 758 miljard Turkse lira.

Dat kwam in dat jaar overeen met ruim 526 miljard dollar.

Het nieuwe cijfer kwam afgelopen weekeinde uit de koker van het Turkse bureau voor de statistiek, dat gebruik heeft gemaakt van berekeningsmethoden die de Europese Unie ook hanteert. Het bureau claimt nu dat een realistischer beeld is verkregen van de omvang van de Turkse economie, mede omdat de informele economie beter in kaart is gebracht.

De Turkse bevolking is er op papier ook financieel wijzer van geworden. Per hoofd van de bevolking bedroeg het inkomen in 2006 geen 5480 dollar, zoals eerder werd verondersteld, maar 7.500 dollar.

Volgens analisten kan Turkije baat hebben bij de economische sprong voorwaarts. Door het grotere bruto binnenlands product vallen de overheidsschulden relatief lager uit. Dit zou weer tot een gunstigere beoordeling van de kredietbeoordelingsbureaus kunnen leiden en daarmee tot een hogere instroom van buitenlands kapitaal. De Turkse economie is de afgelopen jaren al sterk gegroeid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.