Home

Achtergrond 5 reacties

Topondernemers

In Hongarije bezocht ik het bedrijf van een familie met topondernemers.

Na een 3 uur durende rit komen we aan op het bedrijf waar ik al veel positieve verhalen over heb gehoord, maar (helaas) nog nooit geweest ben. Nu is het dan zover. Onder het genot van een kop koffie spreken we een mengelmoes van talen: Hongaars, Engels, Vlaams en Nederlands. Daarna maken we een rondgang over het bedrijf. Het varkensbedrijf, 1.000 zeugen gesloten, wordt op een zeer degelijke wijze gerund. De bouw van de stallen, de gebruikte technologie, de werkwijze, alles is gericht op efficiëntie en eenvoud. Géén toeters en bellen die stuk kunnen, maar degelijk materiaal. Met vijf mensen wordt het varkensbedrijf gerund, ongelooflijk efficiënt voor hier.

Prima voer

Omdat het bedrijf over een groot areaal landbouwgrond beschikt, kan het voorzien in zijn eigen graanbehoefte. Dat is in deze tijden met bizar hoge graanprijzen natuurlijk zeer interessant. De rantsoenen van de varkens bevatten een hoog aandeel CCM, wat een prima en gezond voer is. Daarnaast triticale en gerst van eigen bodem. Soja, zonnebloem, droge perspulp en premix worden aangekocht. De vleesvarkens hebben een gezonde kleur en zijn levendig, wat duidt op een goede gezondheid.

Gigantische carrouselmelkstal

De varkensstapel wordt de komende jaren flink uitgebreid. Daarnaast heeft de familie ook een koeienbedrijf. Op dit moment zijn er 1.000 melkkoeien, maar dit wordt uitgebreidt naar 2.500 melkkoeien. Er wordt een stal van bijna 240 meter lang gebouwd. Nondedju, ik vind dit toch prachtig om te zien. Er komt een giga-carrouselmelkstal (72 stands!). Ook dit bedrijf is netjes en efficiënt opgezet. Het hele machinepark staat in een grote loods en de strobalen liggen droog opgestapeld in grote kapschuren. Dat is uniek in Hongarije, want op de meeste bedrijven staan de dure machines altijd buiten en liggen de strobalen buiten in weer en wind, om daarna te worden gebruikt als strooisel in de koeienstal.

Op de terugreis wordt er nog veel gesproken over dit bezoek. Nadat ik m’n medepassagier heb afgezet, zat ik het resterende uurtje met plezier in de auto. Niet omdat de medepassagier onplezierig was, maar omdat ik rustig kan nadenken over de daadkracht en het doorzettingsvermogen van die familie. Een prachtig bedrijf opgebouwd en nu vol gas verder ontwikkelen. Petje af.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  Komt deze man nou altijd met van die groote verhalen? Of lijkt dat nou? Altijd van die mega bedrijven waar ze met meerdere mensen aan tafel zitten. Gewoon een bedrijf uit eigenzak aande praat houden is natuurlijk geen nieuws voor de heren. Want dan kunnen ze niet groots doen. Echter 1000 zeugen met 5 man en de benodigen vleesvarkens is ook maar 200 zeugen en de rest

 • no-profile-image

  bekend

  Beste Bert Uit Batenburg ,

  Over dit artikel gaande over een bestaand Vlaams(Waaslands) bedrijf gelegen nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenie-Hongarije zal ik uit bescheiden beleefdheid reageren met :
  ,,Geen Commentaar".
  Maar die Scholten zen ,,praatjes" dewelke (niet altijd (!)) maar meestal in 98%van de blogs dom gelul zijn dat je beter niet op een proffesionele website zet zouden je op den duur nog doen geloven dat er ,,grof" verdient word met vleesvarkens in Hongarije .
  Laat ons even eens een eenvoudig plaatje maken :
  Biggen op vandaag :
  geleverd (al gauw50 euro) 13000 forint
  Hunland zijne rommel : 4-9% uitval (nou waaar hep ik dat nou nog gehoord...)
  Voeder: Alsof eigen granen niet kosten ...
  - witte mazout voor alle motoren
  - Mestoffen duurder dan in (B-NL)
  - kg/ha opbrengsten 50-70%
  onder deze van (B-NL)
  - Bepaalde streken extreem
  lage VEM gehaltes in
  groenvoer om
  reden de grondsoort
  - Investeringen : 10-15% rente
  - landelijk Nodigbankgaranties
  200-300%
  - duurtijd kredieten in 98% van de gevallen 3-5 jaar .in 2% 10 jaar .
  200.000 euro lenen is op 10 jaar 480.000 euro teruggeven ... .
  Regering totaal onstabiel inflatie 7-9.5%
  - Staginflatie onafwenbaar
  - Voederprijs : dooreen 65 ft
  eigen voer verminderd de
  voerkost nihiel enig voordeel is dat je de investering in veevoer mooi kan spreiden .
  - Veel hogere sojakosten dan
  in (B-NL) spelen ook een
  vuile rol op de voerkost.
  - Geen zeehaven = geen citrus geen bannaneschillen ....
  - geen 20% soja in vleesvarkensvoer samen met een ,,betrouwbare" premix geen goed voer en geen 0.93-0.97 kg groei/lentedag
  - stal-energiekosten vééél
  hoger dan in Nederland .
  Nationale Afzet gebieden voor landbouwproducten (zoals oa.vleesvarkens) : totaal ontregelt - onstabiel - zonder kapitaal- en onvoorspelbaar in toekomst-strategien.
  Voor deze strategien ben je (hoe groot je ook bent) een vogel voor de kat .
  bv :
  Een bekend akkerbouwbedrijf met een gigantisch areaal suikerbieten en de nodige recente (holmer) mechanisatie(s) kon van de ene dag op de andere zen suikershit voor zichzelf houden en ophouden met leveren aan de gestelde voorwaarden. Zelfde in kip-varken-vleesvee en melkvee sector.
  Alhier is er geen samengang in de verschillende sectoren hier moet je het maar voor jezelf oplossen.

  Met biggenkost en voerkost zit je al gauw op 29250 forint(113 euro) +btw.
  vandaag krijg je met moeite een opbengst voor een 110 kg vleesvarken-5 kg aftrek 31500 ft+ btw
  Hongaarse markt heeft geen superklasse vleesvarken nodig en bovendien produceer dit niet want je word er niet voor betaald !
  voor alle opgesomde termen dewelke bij deze nog niet gerekend zijn zou je moeten toekomen met 8.75 euro /vleesvarken .
  Dus dan weet je wel ...
  Per duizend stuks Hongaarse vleesvarkens momenteel een verliespostje van al gauw 33000 euro.
  WIE DIT ONTEKENT OF TEGENSPREEKT LIEGT OF HET ZIJ INDIEN BEWEERD WORD DAT HET VERLIES NOG HOGER IS .
  Banken overbruggen niet zoals in Nederland verliezen met tijdelijke kredieten.
  Voorspelling Hongaarse vleesvarkens-opbrengst voor de toekomst :
  De momenteel bekomen verliezen worden nog groter maw een onafwenbare neergaande spiraal voortgestuwd door factoren voorkomende in het marktsegment dewelk men in Nederland nog nooit van gehoord heeft
  Maar als je de Buitenlandse aandeelhouders gunstig moet stemmen en of lokken dan kan je niet anders dan een opgepte agresieve positieve propaganda voeren door uit te stralen dat het hier rozegeur en manneschijn is .
  Scholten zen recht die je hem ook niet kan afnemen.
  In Hongarije hoef je niet te ,,reizen" om bedrijven te gaan adviseren.
  Advisseren moet je voor jezelf doen. op je eigen bedrijf en niet op dat van anderen.
  Vriendelijk groeten aan alle (B-NL) collega's alhier in Hongarije dewelke deze reactie zoals altijd volgen.
 • no-profile-image

  Rianne Memelink

  Bekend....Wat wil je nou werkelijk met je stukje zeggen. Je brabbeld maar aan een stuk door....gooit hier en daar een aantal getallen er tussendoor...en zegt dat die verhalen van scholten niet kloppen alleen waar jij nu allemaal op wijst kan ik niks van terug vind in het stuk van scholten. Echt overzichtelijk is het niet en wat dit verhaal nou met het vorige te maken heeft is mij helemaal niet duidelijk. En als je dan commentaar wilt geven op een stuk. Heb dan ook het lef om je eigen naam er onder te zetten. Lekker een ander de grond in stampen maar zelf de ballen er niet voor hebben om je echte naam er onder te zetten. Triest gewoon.

 • no-profile-image

  Piet

  Wie zegt dat Rianne daadwerkelijk Rianne is er zijn nog namen die beginnen met een R ?
  Internet is een vrij medium waar iedereen zijn dinge kwijt kan al is het dan voor deze die het begrijpen wil of kan.
  Blijkens zijn er wel die deze reactie begrijpen zoals ik , en de combinatie met de door Scholten steeds wederkerende opgefokte ideen rondom de Hongaarse varkenseconomie perfect begrijpen .
  En om reden ik Hongarije tamelijk ken kan ik die ,,bekend " zijn mening eigenlijk wel begrijpen.
  Ik moet u toch wel opmerken dat die bekend afstand nam van een mening rondom dit bedrijf, dat betekend nog niet afstand van het artikel.
  Mogelijks eens beter de reactie annaliseren!
  En als nu iedereen zijn echte naam moet gaan gebruiken of het vliegt van deze site , dan vrees ik dat er weing reacties zullen overblijven , buiten deze .

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Ik heb ook meerdere bedrijven in het buitenland, en mij gaat het vrij goed. Ik heb veel ellende gehad maar ook heel veel leuke dingen meegemaakt ecenomische gaat het zelfs zeer goed. Als ik daar iets van zeg dan reageeren er heel veel uit ongeloof of daar kan dat wel of dat kan niet (je liegt). Net zo als op die verhalen van Ronald Scholten. Ik snap dit niet. We weten allemaal dat als je naar een ander land gaat dat het vaak met Nederlands manegment daar zeer goed boeren is. Tuurlijk kan ik niet weten of het klopt wat hij zegt maar ik weet dat er heel veel mogelijk is als je de capaciteiten hebt. Bovendien vind ik het zeer boeiend om zulke verhalen te lezen. Is een keer wat anders dan die normalen Nederlandse verhalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.