Home

Achtergrond 325 x bekeken

Toonbeeld van kracht

Eigenlijk is het helemaal niet meer verrassend dat de nominatie voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar een bloemlezing biedt van wat zich in agrarisch Nederland afspeelt.

Dat is al dertien jaar het geval. En toch is het bijzonder, want de vijf genomineerde bedrijven geven in brede zin toch weer een verfrissende kijk op de huidige ontwikkelingen.

Stuk voor stuk zijn het prachtbedrijven, in alle soorten en hoedanigheden. Er zitten kleinere tussen. Zo maken Simon en Jannie Sant van een neventak iets bijzonders, zonder de melkveehouderij te overvleugelen. Verbreding pur sang. Zoals het mega-tomatenbedrijf Royal Pride de schaalvergroting en innovatiekracht in de tuinbouw weerspiegelt, nee accentueert. Voorlopers, net als de orchideeënkwekers Van der Weijden. Groot, innovatief, met aandacht voor mens en milieu.

Durf en slagkracht zijn van toepassing op Wijnand en Claudia de Wit, die het bedrijf sterk uitbreiden en de extra melk grotendeels zelf toegevoegde waarde geven door die te verkazen. En wat te denken van Threa en John Lorist: afkomstig van buiten de sector en met minimaal kapitaal ontwikkelden zij zich tot toonaangevende varkensfokkers.

Even los van alle dagelijkse rumoer biedt de wedstrijd om deze felbegeerde titel zo een broodnodige nuchtere, positieve blik op de Nederlandse land- en tuinbouw. En vooral waar de sector in de volle breedte toe in staat is.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.