Home

Achtergrond 3 reacties

'Toetsingskader Ammoniak en Natura onbruikbaar'

De uitspraak van de Raad van State in een zaak over de uitbreiding van een veebedrijf, is desastreus voor de hele veehou­derij met grote gevolgen.

Door de uitspraak kan het Toetsingskader Ammoniak en Natura 2000 niet meer worden geraadpleegt. Dat zegt Tweede Kamerlid Janneke Snijder van de VVD.

Het toetsingskader schrijft voor dat veehouderijbedrijven in de buurt van Natura 2000 gebieden alleen mogen uitbreiden als ze na uitbreiding niet meer ammoniak­uitstoten dan vijf procent van de kritische depositiewaarde.

De Raad van State schorste woensdag de vergunning van een veehouderijbedrijf dat verleend was door de provincie Noord-Bra­bant. Die had de vergunning ver­leend op basis van het Toetsings­kader. Het veehouderijbedrijf zou na uitbreiding 0,8 procent van de depositiewaarde aan ammoniak gaan uitstoten.

Reden voor de Raad van State om de vergunning te schorsen, is twijfel of het toetsingskader wel voldoende waarborg biedt voor de gevolgen van de extra uitstoot. LTO Nederland zegt onthutst te zijn over de uitspraak en vindt dat minister Verburg zo snel mogelijk met een voorstel moet komen voor een wettelijke regeling van het Toetsingskader.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bintje koper

  Tjonge jonge.

 • no-profile-image

  gert

  het nederlandse gezelschapsspel,hoe frusteer je een boer

 • no-profile-image

  Red Dear

  Ik denk dat er naast een FITNA ook een film over de samenstelling en achtergronden van de leden van de Raad van State moet komen.
  De achterhaalde grondgedachten van PvdA zijn vertraagd gekopieerd naar dit instituut. Het is net alsof je met een supertanker nog even wil bijsturen...

Of registreer je om te kunnen reageren.