Home

Achtergrond 735 x bekeken

Toch zware straf voor echtpaar

Het echtpaar dat voor betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag terecht stond, heeft van de rechtbank in Rotterdam een onverwacht hoge celstraf gekregen.

Beiden kregen vandaag drie jaar aan hun broek, terwijl het Openbaar Ministerie (OM) slechts een jaar cel had geëist met daarbij de aantekening dat de twee niet meer de gevangenis in hoefden.

Het gaat om de 26-jarige Hanan S.(Sarrokh) en haar man, de 30-jarige Lahbib B.(Bachar). Zij maakten deel uit van de groep rondom de inmiddels veroordeelde terreurverdachten Samir A. (Azzouz) en Noureddine el F. (Fatmi), maar besloten tegen hen te getuigen. Gezien hun medewerking aan het beramen van terroristische aanslagen op Nederlandse politici, was de eis van het OM volgens de rechters veel te laag.

Aanklager Bart den Hartigh kwam daarom twee weken geleden tot eisen van een jaar cel, met een onvoorwaardelijk deel dat even lang is als de tijd die de verdachten in voorarrest hebben gezeten. De rest zou voorwaardelijk moeten zijn.
De officier van justitie vroeg om deze korte straffen, omdat de verdachten een beperkte rol binnen de terroristische organisatie hebben gespeeld en ze opening van zaken hebben gegeven. Bovendien ondervinden ze de nadelige gevolgen van hun meewerkende houding: Doordat ze tegen Samir A. en de anderen hebben getuigd, zitten B. en S. nu in een getuigenbeschermingsprogramma. Daardoor zijn ze zeer beperkt in hun doen en laten.

Overigens achtte de officier van justitie wel bewezen dat Lahbib B. en Hanan S. hebben deelgenomen aan het treffen van voorbereidingen van terroristische misdrijven als een bomaanslag, moord of doodslag. Die voorgenomen acties waren gericht tegen Nederlandse parlementariërs.

B. en S. gaven ook toe dat ze allerlei dingen hebben gedaan in opdracht van Samir A. en Noureddine el F., maar benadrukten dat ze dat allemaal uit angst deden. Ze waren bang als afvallige moslims gezien te worden als ze zouden weigeren mee te werken en vreesden voor de mogelijke gevolgen voor hun eigen leven.

Rechtbankvoorzitter Van der Groen zei vandaagmet al die omstandigheden rekening te hebben gehouden, anders had hij de verdachten tussen de acht en tien jaar cel opgelegd, stelde hij. Maar de rechter liet de zware aard van de geplande aanslagen die het terreurnetwerk waaraan B. en S. deelnamen, flink meewegen. ,,Het vormde een gevaar voor de democratie'', aldus Van der Groen. "Het gaat in deze zaak om zeer ernstige feiten. Vandaar dat de rechtbank een zwaardere straf geeft, dan de straf die het Openbaar Ministerie had geëist.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.