Home

Achtergrond

Tienduizen gelovigen trotseren regen voor paasmis

Tienduizenden gelovigen zijn zondag bijeengekomen op het Sint-Pietersplein in Rome voor de paasmis onder leiding van paus Benedictus XVI. Net als tijdens de kruisweg op Goede Vrijdag werd de plechtige ceremonie gehinderd door aanhoudende regen.

"Maar het paaslicht straalt altijd'', hield de paus zijn drijfnatte gehoor voor. "Laat het u niet droef maken!''
De mis, waarvan de beelden werden uitgezonden in bijna zestig landen, werd besloten met de traditionele zegen Urbi et Orbi (Voor de stad en de wereld). De bijna 81-jarige Benedictus sprak al even traditioneel met Pasen de pauselijke dank uit voor de Nederlandse bloemen op het plein.

De kerkvorst riep de wereld op de vrede te bewaren of te bewerkstelligen. Hij refereerde specifiek aan de situaties in Irak, Darfur, het Midden-Oosten en Tibet. De paus zei te hopen op vreedzame oplossingen voor deze conflicten.
De Duitse paus las zijn rede extra snel voor en sloeg ook stukken van de vooraf verspreide tekst over, vermoedelijk om de aanwezigen niet nog langer bloot te stellen aan het noodweer boven Vaticaanstad.

De Limburger Paul Dekkers zette de paus met Pasen dit jaar voor de twintigste keer in een zee van bloemen. De Posterholtse bloemarrangeur is verantwoordelijk voor de bloemrijke versiering van het bordes, waarop de paus gezeten was. Sinds de zaligverklaring van Nederlander Titus Brandsma in 1985 verzorgt een team van bloemisten en arrangeurs de bloemen op het wereldberoemde plein.

Bloembureau Holland sponsort de bloemenpracht. Op Witte Donderdag 20 maart vertrokken de bloemisten onder leiding van hoofdarrangeur Charles van der Voort naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal en bloemen vertrokken al eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.