Home

Achtergrond 196 x bekeken

'Telescopisch' natuurgebied in Drenthe

In een nog aan te leggen waterrijk natuurgebied nabij het Drentse Exloo komt een centrale voor kleine ultramoderne LOFAR-radiotelescopen.

Dat kwam de provincie Drenthe met betrokken partijen overeen, maakte ze vandaag bekend. Samen met Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON), Stichting Het Drentse Landschap en het waterschap Hunze en Aa's besloot de provincie het LOFAR-gebied van 400 hectare een multifunctionele invulling te geven. Het hoogwaardig natuurgebied krijgt met de aanleg van enkele wandel en fietspaden ook een recreatieve functie.

In Exloo komen de komende jaren meerdere clusters van tweehonderd antennes die samen een netwerk vormen. "De computer brengt deze 'samen' en kan er dan virtueel een schotel met een doorsnede van 300 tot 350 kilometer van maken'', zegt ASTRON-coördinator Peter Bennema.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.