Home

Achtergrond 236 x bekeken 3 reacties

Telers vrezen fraude met pootgoed

Een aantal Nederlandse aardappeltelers is bang dat afgekeurd pootgoed, dat als partij consumptieaardappelen is geëxporteerd naar Rusland, toch weer als pootaardappelen de grond in gaan.

Het zou gaan om een partij van handelshuis HZPC in de maat 28/55. "De aardappelen mogen niet met een kiemremmer worden behandeld", zegt een teler die anoniem wil blijven. "Terwijl dat de beste manier is om rust te houden onder de telers. Want als consumptieaardappelen toch worden gepoot, betekent dat het einde van de pootgoedwereld."

"Afgekeurd pootgoed mag niet als uitgangsmateriaal in de handel worden gebracht", zegt Addy Risseeuw, directeur keuringszaken bij de NAK. "Afgekeurd is afgekeurd. Als een partij geen licenties heeft, heb je geen garanties." Hij geeft daarbij wel duidelijk aan dit het heel moeilijk te controleren is wat er in het land van bestemming met zo’n partij gebeurt. "Dit zijn Europese regels die overal moeten worden nageleefd. In dit geval, dat ons overigens niet bekend is, ligt de verantwoording in Rusland."

HZPC-directeur Gerard Backx geeft aan dat afgekeurd pootgoed bij het handelsbedrijf een plek krijgt aan de consumptiekant. "Wij zorgen ervoor dat het niet meer als pootgoed kan worden gebruikt. We kennen de klant. We weten wie de afgekeurde pootgoedpartijen ontvangt. Daarbij zorgen we ervoor dat we diverse rassen door elkaar verkopen, zodat ze niet meer geschikt zijn als uitgangsmateriaal. Verder kunnen we niet bij elke te exporteren knol een politieagent zetten."

Hij beaamt dat er een partij afgekeurd pootgoed aan een Russische klant is verkocht. Het is bestemd voor de schillerij. "Daarom zoekt hij afgekeurd pootgoed, hij heeft de kleine maten nodig. De telers die het betreft, weten dit wel."

Kiemremmingsmiddel aanbrengen, is volgens Backx geen optie. "We zijn als de dood voor export van chemische middelen, want die zijn niet overal toegelaten. Wij maken afspraken met de klant en dat is wat telt."

Onlangs besloot HZPC samen met Agrico en de Duitse bedrijven Solana en Europlant om gezamenlijk een onderneming op te starten die Belgische pootgoedfraude opspoort.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arme consumtieboer

  Het moest verboden worden om afgekeurd pootgoed als consumtie af te zetten; het verpest ieder jaar opnieuw de markt voor de consumtie(tafel)aardappelen. Bij de teelt en verwerking zijn deze aardappelen vaak niet als consumptie behandeld met als gevolg dat de uiterlijke en innerlijke kwaliteit niet om over naar huis te schrijven is. Met als gevolg dat de klant volgende keer geen nederlandse aardappelen meer koopt. Het veevoer in met die handel!!!

 • no-profile-image

  Joh. Murre

  HZPC is goed bezig.
  Eerst moeten we (klant) lezen dat de kwaliteit van het pootgoed niet goed is maar wel erg duur. En nu lezen we dat afgekeurd pootgoed wordt geexporteerd zonder ''behandelt'' te zijn. Mijn vraag is zou dat naar mijn land ook kunnen? ik ben een Nederlander dus betrouwbaar.

 • no-profile-image

  Romain Cools

  Belgapom, de federatie van de Belgische aardappelhandel en verwerking, betreurt dat in dit artikel m.b.t. de uitvoer van Nederlandse consumptieaardappelen naar Rusland, die daar de status van pootgoed zouden krijgen, gerefereerd wordt naar het initiatief van een aantal Nederlanse en Duitse pootgoedhuizen om in België de royalties op vermeerderd pootgoed te innen.
  Daardoor ontstaat de indruk dat beide zaken met elkaar gelieerd zijn, wat absoluut niet het geval is !

Of registreer je om te kunnen reageren.