Home

Achtergrond

Telers steken hun asperges al vroeg

Aspergeteler Gert van den Broek en zijn zoon Wilco steken asperges in een schuur in Otterlo.

Ze behoren tot de weinigen die al zijn begonnen met de oogst van binnen geteelde asperges. De oogst komt voor Van den Broek twee weken vroeger dan eerdere jaren. Vooral omdat de winter bijzonder zacht was. Dat komt voor de teler goed uit, want Pasen valt vroeg. Met Pasen wordt relatief veel asperge gegeten. Van den Broek teelt in zijn hal op een kwart hectare asperges. Buiten heeft hij op 8 hectare asperges, die later worden geoogst. Foto VidiPhoto

Bij de pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk is gisteren de eerste pluimveemest aangevoerd. De centrale wil jaarlijks maximaal 440.000 ton pluimveemest verbranden en haalt zo circa 30 procent pluimveemest van de markt.
”Een mijlpaal voor de pluimveesector”, zei Cor Munsters van coöperatie DEP over de eerste aanvoer. De mest wordt gebruikt voor het proefdraaien van de centrale. ”We gaan eerst het logistieke proces van de mest optimaliseren. Naar verwachting gaan we over twee weken beginnen met het verbranden van de mest en het produceren van elektriciteit. Dit proces wordt langzaam opgeschaald tot de centrale op volle kracht kan draaien”, aldus Freddy Meesters, projectdirecteur van DEP (Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij). Volgens planning wordt de biomassacentrale in mei volledig in gebruik genomen. Foto Rein Geleijnse

Deelnemers aan de inburgeringscursus van de gemeente Neerijnen krijgen van slager Jonkers een ouderwetse portie balkenbrij. In het cultureel podium Stroomhuis wordt voor het derde jaar een inburgeringscursus voor import georganiseerd. Tijdens deze ‘Inburgeringscursus met een knipoog’ leren nieuwkomers in de gemeente alles over de streek, haar taal, gebruiken en dus streekgebonden gerechten. In zeven avonden worden deelnemers klaargestoomd voor het leven in de Betuwe. De cursussen blijken een groot succes, zelfs autochtone Neerijners doen er aan mee.Foto William Hoogteyling

Ondanks de storm die gisteren over Nederland trok ging de paasveetentoonstelling in het centrum van Schagen gewoon door. Voorzitter D. Reijne kijkt tevreden terug op een geslaagde dag, al liet een groot deel van het publiek het dit jaar afweten. Van de 112 deelnemers bleven er slechts twee thuis. Piet Ottens uit Hippolytushoef werd algemeen kampioen mannelijk slachtvee. De fraaiste presentatie gaf keurslager Cees Blokdijk uit Medemblik. Hij won in 3 categorieën. Foto Nikki Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.