Home

Achtergrond 172 x bekeken

Te gewaagd plan

Een strop van zo'n vijftig miljoen euro op een miljardeninvestering is een relatief gering risico. Toch geeft de waarschuwing van het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR) met betrekking tot het Wieringerrandmeer te denken.

Het is bovendien niet de eerste waarschuwing die de provincie Noord-Holland en de gemeenten Wieringen en Wieringermeer krijgen.

Terecht dat kanttekeningen worden geplaatst bij de aanleg van het meer en de bouw van een groot aantal woningen. Het grotendeels door de woningbouw te financieren plan hangt voor van aannames aan elkaar: de aan te kopen landbouwgrond moet niet te duur zijn en er moeten niet al te strenge milieu-eisen worden gesteld, bijvoorbeeld aan de afscherming van een ook aan te leggen groot baggerdepot.

De woningen moeten daarnaast ook nog betaalbaar en aantrekkelijk genoeg zijn voor aspirant-kopers, ook in een tijd waarin ze iets terughoudender zijn. Maar de bouwers moeten er toch genoeg aan verdienen. Anders zitten de provincie en gemeenten straks met een mislukt project en de risico’s daarvan zijn wel voor hen.

Voor de landbouw zou het ook wrang zijn. Straks zijn wel de boeren weg en staat 1.000 hectare grond weer onder water, maar komt de vervolgfase niet van de grond. Het is sowieso wrang om goede productiergrond onder water te zetten. Niet doen dus.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.