Home

Achtergrond 161 x bekeken

Taiwanezen kiezen voor meer handel met China

De Taiwanese bevolking heeft zich bij de presidentsverkiezingen uitgesproken voor uitbreiding van de handel met China. De bevolking koos massaal de kant van de oppositie, die open staat voor uiteindelijke hereniging met China, als dat democratisch is geworden.

Ma Ying-jeou van de Kuomintang (KMT) kreeg de steun van 58 procent van de kiezers, tegen 42 procent voor Frank Hsieh van de regerende Democratische Progressieve Partij (DPP). Ma wil de economische relaties met China aanhalen, het verbod op investeringen daar matigen en reizen naar het Chinese vasteland vergemakkelijken. "Mensen willen vrede in de Straat van Taiwan'', aldus Ma na zijn overwinning. De opkomst was hoog met 80 procent van de zeventien miljoen kiezers.

Ook voor de DPP zijn economische relaties met China, die vele miljarden euro's waard zijn, belangrijk. De partij streeft echter tegelijk naar formele onafhankelijkheid van China. "Huil niet voor mij'', zei Hsieh tegen zijn aanhangers, van wie velen in tranen. "De toorts van de democratie wordt niet gedoofd.''

De onrust in Tibet vormde ook een verkiezingsthema. Beide partijleiders spraken zich uit tegen China. Ma sprak eerder deze week over een mogelijke boycot van de Olympische Spelen als de situatie zou verslechteren, maar zei vrijdag dat hij het onderwerp niet op de spits zou drijven. Hsieh waarschuwde dat zijn rivaal van Taiwan een 'tweede Tibet' zou maken.

Taiwan is feitelijk al onafhankelijk, maar geen enkel Taiwanees bestuur heeft het tot dusver aangedurfd de onafhankelijkheid ook uit te roepen. Dat zou voor Peking een regelrechte oorlogsverklaring zijn. De Amerikaanse president George Bush feliciteerde het nieuwe staatshoofd met de overwinning. Ma's winst zorgt volgens Bush voor een "nieuwe kans'' voor China en Taiwan om hun verschillen vreedzaam op te lossen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.