Home

Achtergrond 173 x bekeken

TNO start proef met GroGlass

TNO en Glastuinbouw gaat dit voorjaar een proef starten met tomaten onder het nieuwe GroGlass met antireflectiecoating dat volgens metingen van WUR gemiddeld 8 procent meer PAR-licht doorlaat.

In het Fieldlab van TNO op de Demokwekerij van Metazet in Honselersdijk zal komende maand een afdeling van 180 vierkante meter worden herbeglaasd met GrowGlass. Dit glas heeft dubbelzijdig een coating die speciaal voor tuinbouwtoepassingen is ontwikkeld door Sia GroGlass in Litouwen.

Bij GroGlass is een bijzonder hoge lichttransmissie bereikt bij de kleine invalshoeken van het licht die het meest voorkomen in Nederland (40 tot 70 graden). Normaal wordt bij deze invalshoeken veel licht gereflecteerd. Daardoor haalt het beste gangbare glas niet meer dan 83 procent transmissie diffuus licht. GroGlass komt tot een transmissie van 90 procent diffuus licht, aldus Alexander Kelberg van GroGlass gisteren tijdens een druk bezochte informatieavond op de Priva-campus in De Lier.

Volgens Kelberg levert de coating bij tomaat een meerproductie op van minstens 6 procent en een netto opbrengst van drie euro per jaar. Daarmee zouden in vijf jaar de investeringskosten van 15 euro worden terugbetaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.