Home

Achtergrond 316 x bekeken

Subsidies? Vergeet het maar!

Mijn partners adviseren me te stoppen vanwege de hoge graanprijzen. Ik zie het nog een hele tijd aan. Want die slaat wel weer om. Van de subsidies hoef ik het niet te hebben.

Jazeker, er is hier subsidie voor kippen- en varkensboeren en die zou ook voor koeienboeren komen dit jaar.

Maar wat voor hulp? Eerst moet er een kuub papier naar de ambtenaren. En ze zeiden: ‘Prima, je komt in aanmerking voor steun op elke verkochte kilo vlees’. Nou, dat is mooi. Ik dacht direct al dat het weer een vlucht mussen in de lucht zou worden, maar niks in de hand. En dat klopte.

Subsidie: aanvraag verlopen

In 2007 is mijn boekhoudster wel 100 keer bij de ambtenaren geweest, maar niks hè. ‘Het komt, het komt’, maar niks hoor. In januari is ze er voor de 101’ste keer geweest. “Ja maar wat vraag je nu’, stelde de ambtenaar. ‘Dat is een aanvraag van vorig jaar. Die is nu verlopen.’
Maar als ze had gevraagd ‘hoeveel van dat bedrag moet je voor je zelf hebben?’, dan hadden we het allang gehad.

Corruptie in elke geleding

Hij had dan wel zijn aandeel binnen gehad, maar wij moeten dan tekenen dat we alles officieel ontvangen hebben. En hoe maak ik die weggegeven helft in de boekhouding kloppend? Dat kost je dan aan twee kanten geld. Daarom wil ik alles of niets.

En dat geeft oorlog, ook als je naar hogere instanties gaat. Want die moet je ook betalen onder tafel, anders doen die niks. Of erger nog, ze sturen controles op je af, zoals de brandweercontrole. Of de belasting. Daarom probeer ik het volle bedrag te krijgen en anders maar niks van hun zogenaamde sector hulp.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.