Home

Achtergrond 903 x bekeken

Stroomschema voor werktuigenvrijstelling WOZ

Bij de bepaling van de WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) moet rekening gehouden worden met de werktuigenvrijstelling. Niet alle werktuigen horen in de WOZ-waarde thuis. Bij de taxatie zal dan ook rekening gehouden moeten worden met deze vrijstelling. Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het echter niet in de praktijk. De VNG ontwikkelde een stroomschema voor dit probleem.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Waarderingskamer, de VLB en de Belastingdienst zijn druk doende om een lijst met werktuigen vast te stellen die niet in de WOZ-waarde hoeven te worden meegenomen. Het is de verwachting dat deze lijst op korte termijn wordt vastgesteld.

Het belang van de werktuigenvrijstelling in de WOZ is met de invoering van de afschrijvingsbeperkingen per 1 januari 2007 nog veel groter geworden. Immers, vanaf 1 januari 2007 mag er op gebouwen slechts afgeschreven worden tot de zogenoemde bodemwaarde. De bodemwaarde bedraagt 50 of 100 procent van de WOZ-waarde. Elk werktuig dat uit deze bodemwaarde gehaald wordt, vergroot dan ook de afschrijvingscapaciteit. Vandaar dat het van groot belang is om de WOZ-taxatie (en daarmee de bepaling van de bodemwaarde) goed te bekijken.

Een grote hulp bij het bepalen of iets nu een werktuig is of niet is een stroomschema dat de VNG heeft ontwikkeld. Aan de hand van het stroomschema kan voor vrijwel ieder bedrijfsmiddel bepaald worden of het al dan niet onder de werktuigenvrijstelling valt.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Overleg Werktuigvrijstelling en WOZ

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘WOZ’

Meer informatie Stroomschema van het VNG voor bepaling Werktuigvrijstelling voor de WOZ

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.