Home

Achtergrond 185 x bekeken

Stoomtreinen met uitsterven bedreigd

De stoomtreinen dreigen ten onder te gaan aan nieuwe veiligheidsvoorschriften.

Vanaf 1 april mogen stoomtreinen zonder automatische treinbeïnvloeding (ATB) niet meer op het hoofdspoor rijden. Een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat bevestigt vandaag een bericht daarover in De Telegraaf.

De kosten zijn voor veel stoomtreinmaatschappijen niet op te brengen, zo zei een woordvoerder van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). "Collega's als Stoom Stichting Nederland zijn voor meer dan 70 procent afhankelijk van het rijden op het Nederlandse spoor. Als zij geen geld hebben voor ATB, mogen ze daar niet meer rijden.''

Volgens de inspectie gold enige tijd een ontheffing voor historisch materieel om een goedkopere en eenvoudigere variant van atb te ontwikkelen. "Onze taak als toezichthouder is zorgen dat het veilig is op het spoor. Zij wisten dat de ontheffing een aflopende zaak was. Maar ze mogen wel rijden op de sporen die losstaan van het hoofdnet.''

Een woordvoerster van het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt dat de goedkope variant van het systeem dat treinen laat stoppen als ze door rood rijden, is ontwikkeld: de etb. "De kosten van het nieuwe systeem bedragen 30.000 euro. De stoomtreinmaatschappijen moeten voor 1 mei laten zien dat ze het systeem hebben gekocht en verklaren dat ze het gaan inbouwen'', aldus de zegsvrouw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.