Home

Achtergrond

Stigas waarschuwt voor tekenbeten

Stigas wil agrariërs waarschuwen voor de gevaren van tekenbeten.

Telers en werknemers in de vollegrondsgroente, fruit- en aardbeienteelt lopen wel degelijk risico om hiermee besmet te worden.

Stigas, de stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren, organiseert samen met andere organisaties van 30 maart tot en met 6 april de Week van de Teek. Volgens Mirjam de Groot, preventiemedewerker bij Stigas, neemt het risico op een tekenbeet toe. "Het wordt warmer en teken zijn al bij 5 graden actief. Bovendien komen er steeds meer muizen en dat zijn de belangrijkste verspreiders van teken." De Groot wijst er op dat werknemers in de vollegrondssectoren risico lopen. "Ze lunchen vaak vlak bij hun werkplek of doen een kopje koffie en dan wordt wel eens een berm opgezocht."

Ook gaat het in de praktijk wel zo dat sanitaire voorzieningen niet altijd even goed zijn en werknemers in de buitenlucht een plas doen. Dan gaan mensen vaak even de struiken in. Om die reden worden de teken ook regelmatig aangetroffen op geslachtsorganen. Het advies van de preventiemedewerker is dat werknemers die buiten werken, ’s avonds hun lichaam goed te controleren op teken. "Vooral wanneer het mooier weer wordt en de werknemers schaarser gekleed gaan." Ook raadt zij werkgevers aan die veel werken met buitenlandse seizoenarbeiders hen te waarschuwen voor de gevaren van teken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.