Home

Achtergrond

Starre rol van ECB nog altijd onder vuur

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is roepende in de woestijn.

Hij houdt vast aan zijn heilige taak, het bestrijden van inflatie, en weigert de rente van 4 procent te verlagen. In het hervonden consumentenvertrouwen in Duitsland heeft hij een nieuw ar­gument.

In de markt wordt toenemend gevraagd om een andere richting. Minister van Financiën Wouter Bos erkende onlangs dat er een grote kans bestaat dat na het Britse Northern Rock meer Euro­pese banken omvallen.

In het Verenigd Koninkrijk schoot de overheid te hulp, net als in de VS in het geval van Bear Stearns. Wat gebeurt nu wanneer een bank in pakweg Griekenland of Portugal in de problemen komt? Wie trekt de portemonnee? "Ik hoop dat het niet nodig zal zijn onze vastberadenheid te to­nen", aldus Bos.

De ECB vervult niet de rol van toezichthouder op financiële markten en is aanzienlijk minder activistisch van aard dan haar Amerikaanse collega. "We heb­ben een instantie nodig die als laatste mogelijkheid verlener kan optreden", aldus Katinka Ba­rysch van het Centrum voor Eu­ropese Hervorming.

Het Europese beleid bevindt zich enigszins in een spagaat en is zoals vaker volgens critici meer een politiek compromis dan een logische keuze. Nationale overheden reguleren de financië­le markten en kunnen met belas­tinggeld banken redden. Ze zijn echter niet in staat geld bij te printen. Bovendien mogen zij an­ders dan centrale banken geen le­ningen verschaffen.

Ten tweede, stellen critici, kun­nen de taken van een toezicht­houder (de nationale overheid) en de rol van een centrale bank niet gescheiden worden. Conclu­sie: de Europese Centrale Bank verdient meer bevoegdheden op­dat iedereen weet wie de operatie leidt. Dit zorgt voor het vertrou­wen dat de markt nodig heeft.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.