Home

Achtergrond

Staatsbosbeheer goed voor 2 procent houtverbruik

Staatsbosbeheer oogst jaarlijks zo'n 300.000 kuub hout uit haar bossen, ofwel twee procent van het totale jaarlijkse houtverbruik in Nederland.

Dit blijkt uit een eigen opgave van SBB. De 300.000 kuub is ongeveer 70 procent van wat er jaarlijks in het bos bijgroeit. Dit betekent dat er meer groeit dan wordt gekapt.

Staatsbosbeheer beheert in Nederland ruim 90.000 hectare bos, ongeveer een kwart van het totale bosareaal in Nederland. Ongeveer 30.000 hectare is natuurbos, waar niet geoogst wordt. De overige 60.000 hectare is multifunctioneel bos, voor natuur, recreatie en houtoogst.

Nederland verbruikt jaarlijks zo'n zestien miljoen kuub hout, ofwel ongeveer een kuub per persoon. Het overgrote deel van dat hout komt uit het buitenland. Staatsbosbeheer levert circa 50.000 ton energiehout per jaar, zo’n zestien procent van de jaarlijkse houtoogst. Daarmee worden 15.000 tot 20.000 huishoudens van energie voorzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.