Home

Achtergrond 781 x bekeken

Spruitenteler begint met oogst van winterbloemkool

Jakob Groenewegen helpt vollegrondsteler Sjaak de Graaff met de oogst van zijn winterbloemkolen.

De Graaff is maandag begonnen. Het was een beetje eerder dan waar hij op had gerekend. Daarom werkt hij vooralsnog op een iets lager tempo dan hij zou willen. Hij komt namelijk nog net een mannetje te kort. "Normaal doen we dit werk met z’n vieren, maar nu dus even met drie man", vertelt De Graaff. De bloemkool gaat via Freshwell de Britse markt op. Groenewegen helpt De Graaff met het snijden en op de band leggen van de kolen. Een andere medewerker legt ze in kratten en stapelt die op. Eigenlijk zijn de winterbloemkolen een bijproduct voor De Graaff. Hij heeft 7 hectare staan. Zijn hoofdgewas is spruiten. Daarvan had hij 80 hectare, maar die zijn reeds geoogst. Foto John Biert

Adoptiekalfje Sophie 2 vindt de hand van minister Gerda Verburg op haar huid maar zo-zo. De minister adopteerde Sophie gisteren bij de start van het project Adopteer een koe. Maar 'moeder' Verburg moet echt nog vaker langskomen voor ze een vertrouwensrelatie heeft met Sophie. Het kalfje blijft wel gewoon bij haar soortgenoten op de boerderij van Koos en Monique van der Laan. Dat is ook de insteek van het project. Burgers kunnen voor 50 euro per jaar een koe adopteren, uit te kiezen bij 70 melkveehouders. Foto ANP

De ruim 175 schapen van veehouder Arie Uittenbogaard in Oldeholtwolde gaan 's nachts de stal in. Overdag staan ze buiten in de weilanden. Zijn drie zoons Rick, Timo en Nico helpen Uittenbogaard met het in de stal zetten van de schapen. De veehouder was dit jaar vroeg met aflammeren. Half januari werden de eerste lammeren geboren. De schapen worden gehouden in vier verschillende koppels, die Uitenbogaard op verschillende percelen laat lopen. Naast de schapen houdt hij nog zo’n 100 melkkoeien. Foto Alex de Haan

Medewerkers sorteren rode bessen en maken ze klaar voor de verkoop. Bessenteler Chris Tijssen uit Andelst heeft de bessen, die vorig jaar zijn geoogst, tijdens de winter in koelcellen bewaard om ze nu met het oog op de paasdagen te verkopen. De lange bewaartijd is mogelijk doordat bij moderne koeltechnieken het zuurstofpercentage naar twee procent wordt verlaagd, waardoor de ademhaling van de bessen te verwaarlozen is. Voor zo'n lange bewaring moeten de bessen een topkwaliteit hebben. Foto VidiPhoto

Agerland werkt toe naar de teelt van wintergerst met brouwkwaliteit. "Dat doet zeker de helft van wintergersttelers, die dat nu als voergerst afzetten", denkt Adrie Strikkeling, verkoopleider bij Agerland.
Daartoe heeft de Cehavedochter een proef met zes winterbrouwgerstrassen aangelegd op de Limburgse proefboerderij Wijnandsrade. Hierdoor moet het voor telers in het Zuidoosten, waar tot op heden vooral voergerst wordt geteeld, makkelijker worden om hogere opbrengsten te behalen met hun gerst. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.