Home

Achtergrond 163 x bekeken

Spaanse export groente stijgt licht in 2007

De totale waarde van de Spaanse groente-export steeg in 2007 met 2,8 procent tot 3,3 miljard euro.

Dat meldt de Spaanse Federatie van Groente- en Fruitproducenten. Binnen de export namen tomaten het belangrijkste deel voor hun rekening met een totaalomzet van 862 miljoen euro. Op afstand wordt zij gevolgd door paprika's en sla, goed voor respectievelijk 494 miljoen en 459 miljoen euro.

Het totaal van uitgevoerde groente daalde met 6,83 procent tot 3.737.922 ton. Hiermee zet de daling van de Spaanse groente-export van de afgelopen jaren zich voort. De exportwaarde viel dan ook hoger uit vanwege een betere prijs. De gemiddelde exportprijs voor groente en fruit kwam uit op 80 eurocent per kilo. Dit was ruim 5,25 procent meer dan het jaar ervoor.

93,48 procent van de Spaanse groente en fruit werden geëxporteerd naar EU-lidstaten. De cijfers tonen een lichte daling van de belangrijkste exportmarkten Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De belangrijkste groei werd waargenomen in de Poolse markt. Ook de exportmarkten buiten de EU stegen met 5 procent met een totaal van 624.394 ton groenten en fruit in 2007. De uitvoer naar niet-EU-landen steeg eveneens met 5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.