Home

Achtergrond 527 x bekeken 18 reacties

Sector distantieert zich van film Wilders

De Nederlandse zuivelondernemingen distantiëren zich van de film Fitna van Geert Wilders.

”In de film wordt de islam op één lijn gesteld met terrorisme en gruweldaden. Wij nemen hier afstand van”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De pootgoedhandelshuizen onderschrijven dit standpunt.

De agrarische sector schaart zich hiermee achter premier Balkenende. Hij zei in een reactie dat de film geen ander doel heeft dan het kwetsen van gevoelens.

Siemjan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep Rundveehouderij, noemt het uitbrengen van de film onverstandig. ”Het is onnodig om op deze manier frustraties in het buitenland te veroorzaken.” De sector kan volgens Schenk niet anders dan afwachten wat er verder gebeurd.

Volgens financieel manager Jan Hoogenboom van pootgoedhandelshuis HZPC is de handel met islamitische landen al achter de rug. ”In de directe sfeer vallen de gevolgen daarom mee. Het is wel zo dat ons bedrijf volgende week een bezoek zou brengen aan klanten in Noord-Afrika. Onze klanten hebben ons aangeraden het bezoek even uit te stellen.”

Handelshuis Agrico heeft alleen nog orders lopen met Iran, zegt commercieel manager Jan van Hoogen. ”De rest van het pootgoed is allemaal al uitgeleverd aan islamitische landen. Wij merken dat de reactie van premier Balkenende goed wordt ontvangen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harry Brouwer

  Met naam en woonplaats, niet verscholen achter een gekozen schuilnaam.... Als vertegenwoordigers van een bedrijf een mening hebben over iets, hoeven zij alleen vanuit hun bedrijf te reageren en zijn alleen aan dat bedrijf verantwoording verschuldigd (vaak ook nog alleen maar aan de leiding van dat bedrijf)
  Als een vertegenwoordiger van een belangenorganisatie een uitspraak doet, moet hij handelen in het belang van zijn leden en uitspraken doen die gedragen worden door deze leden. Leden hebben zich nooit in het verleden over deze zaken uitgelaten, dus weet de vertegenwoordiger niet eens wat zijn achterban wil. Misschien heeft Schenk gelijk. Maar ik denk dat zijn leden, net als de meerderheid van alle Nederlanders, voor vrijheid van geloof en meningsuiting zijn. Van hun vertegenwoordigers worden geen uitspraken verwacht over wat zij denken, dat kunnen ze zelf wel. Of Schenk zou vanaf nu elke maatschappijkritishe film van commentaar moeten willen voorzien.. Want ik heb hem niet gehoord toen via Al Jazeera live te volgen was hoe Amerikaanse gijzelaars de keel werd doorgesneden. Blijkbaar keurde hij dat wel goed... Of hij had niet het lef er iets van te zeggen.

 • no-profile-image

  Dirk

  Wat een geleuter weer, die film kan een klein kind nog maken.
  Ik heb niets tegen de islam, laat ieder lekker zijn eigen geloof of ongeloof beleiden. terrorisme over een kam scheren met een geloof is rassistisch.
  Die Wilders is al net zo gek als Thieme, proberen zoveel mogelijk mensen voor je karretje te spannen. Lekker dom leuteren in de politiek en verder niets doen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Lees dit bericht van de Washintontimes ook maar eens.
  www.washingtontimes.com/article/20080326/EDITORIAL/992697714/1013. En oordeel dan nog maar eens of Wilders het goed of niet goed heeft gedaan. Aan het eind van dit artikel is de Washingtontimes daar duidelijk over.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Als er iemand is die hier de ogen geopend moet worden dan ben jij het wel Jan uit Erp, heb je vorige berichten en het bericht in de Washington Times niet gelezen? Waarom komt er zo weinig kritiek van moslims op hun gewelddadige geloofsgenoten? Zijn ze bang voor hun eigen hachje, of zijn ze het er stiekem toch mee eens? Zie je niet de overeenkomst van Balkenende met Chamberlain die eind dertiger jaren van de vorige eeuw dacht dat er nog met Hitler te onderhandelen was door hem te paaien en voor hem te kruipen? Ik ben het met je eens dat het gros van de moslims nog niet het probleem zijn, maar hoe zullen zij zich gedragen als zij zich eenmaal weten gesterkt in de macht van het getal? Een religie is pas een goede religie als je er grapjes over kunt maken. Lees ook eens wat anders dan alleen maar vakliteratuur. Zoals hier al gezegd, niet alle moslims zijn terrorist, maar de meeste terroristen zijn wel moslim. En in 9 van de 10 conflicten van de afgelopen twintig jaar heeft de Islam een rol gespeeld.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ik distantieer mij van de sector ,althans van haar woordvoerders èn van de landverrader jan uit Erp.
  Er is èèn soort mensen die walgelijker is dan de bezetter (of dat nu fascisten communisten of islamisten zijn).
  Knap Hertog Jan dat jij het op kan brengen om die flapdrol van repliek te dienen.
  Wat een nobody , wat een non valeur!

 • no-profile-image

  qwerty

  gaat de geschiedenis zich herhalen ????, zijn de simpatiesanten van die gereinkarneerde boheemse corperaal de nieuwe S S ers ??????

 • no-profile-image

  ricardo

  angst is een slechte raadgever ,en verraad aan je cultuurgoed een doodszonde!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Als de Islam alleen maar een religie was Dirk, dan was er ook geen probleem. Een stukje uit de inleiding van

  van . ”Meer dan geloof”, door V.S.Naipaul ( Nobelprijs winnaar vd literatuur 2001).
  Hierin beschrijft en analyseert hij, na een rondreis van 4 maanden de verandering in vier nieuwe moslim landen: Iran, Pakistan, Maleisië en Indonesië.
  ”De islam is van oorsprong een Arabische godsdienst. Ieder die moslim is en geen Arabier is een bekeerling. De islam is eenvoudig weg een kwestie van geweten of particuliere overtuiging. Het is een godsdienst die imperiale eisen stelt. De wereldvisie van een bekeerling verandert. Zijn heilige plaatsen liggen in Arabische gebieden, zijn heilige taal is het Arabisch. Zijn gedachten over d e geschiedenis worden gewijzigd, hij wijst zijn eigen geschiedenis af; hij gaat, of hij dat nou leuk vindt of niet, deel uitmaken van de Arabische geschiedenis. De bekeerling moet zich afwenden van alles wat van zichzelf is. Dat veroorzaakt een immense verstoring van diverse maatschappijvormen, een verstoring die zelf duizenden jaren nog niet is verdwenen. De mensen ontwikkelen nieuwe fantasieën over wie en wat ze zijn en in de islam van bekeerde landen vindt men ook een element van neurose en nihilisme. Die landen kunnen heel gemakkelijk tot een kookpunt worden gebracht”.

  Kijk ook eens hier:
  http://terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/

  http://ajnorge.0catch.com/Dutch/IslamVerbiedt.htm

  Een interessante discussie.
  http://leohollandicus.blogspot.com/2008/01/ten-strijde-tegen-het-vrije-woord.html

 • no-profile-image

  Gerrit

  Al ben ik niet zo`n grote fan van Wilders ,ik heb nog meer respect voor iemand als Wilders dan de persoon Wakker Dier in deze reactie`s.
  In sommige dingen sta ik wel achter een man als Wilders, terwijl die Wakker Dier maar èèn doel heeft, boeren bekritiseren, zelf niks bereiken in het leven, en van iemand anders zijn reactie`s geilen.
  Wat een nobody, wat een non valeur!!!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Over ruggegraat: Als er minder ge-exporteerd wordt moet ik harder werken => slecht voor mn rug
  Over sympathie: Voor mij is het belangrijk dat de klanten sympatiseren met mijn producten => meer omzet
  Over Islam: Voor mij is het belangrijk dat ze geen varkensvlees eten => meer kalfsvlees
  Over Angst: Die had ik voor Fitna => mogelijke Boycot
  Over politiek: Ten allen tijde liberaal en tolerant => economische gunstig

 • no-profile-image

  ruinemans

  wilders is wel wat te ver gegaan maar hij heeft wel lef,balkenende en het hele cda zijn grote angsthazen of komt geloof voor geloof opbij het cda lopen vieseriken rond wilders zet hem maar op voorlopig sta ik achter hem ook al ging het iets te ver

 • no-profile-image

  jan

  Halalo die reactie hieronder (13.29) is niet van mij hoor.
  Zo maf ben ik dus echt niet.
  Gelukkig niet zeg , stel je voor dat iedereen zo naïef
  zou zijn dan waren we nu weer zo ongeveer waar Nederland 100 jaar geleden was qua ontwikkeling.
  Gelukkig zijn wakkere lieden als Hertog Jan en Red Dear ook nog hier om die opnaaier/landverrader die zich jan uit erp noemt
  af te serveren.
  Niet alle boeren zijn slim,
  maar die zakkenwasser jan uit erp is een domboer die ik verre van mij werp.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Helemaal met je eens Hertog, ze hebben geen ruggengraat. Hoevaak worden we als christenen niet door allerlei schreeuwers beledigd?
  Ik trek regelmatig het vergelijk met de wereloorlogen, na de eerste(grote)oorlag trokken veel bedrijven vanuit Duitsland naar de VS...vanwege de boycot en afkoopregeling die mn Frankrijk voorstond... Wat leren we hiervan? Als je geboycot wordt zoek je nieuwe wegen en ga je niet op je rug liggen zoals Balkje...
  Verder leren we ervan dat de vertegenwoordigers van de boerensector, en vele boeren zijn gelovig... heulen met mensen die feitelijk hun verderf en verdoemenis wensen. Laten we duidelijk zijn, dat wordt door de extremen verkondigd.
  Het wordt tijd dat de nuance terug komt.
  Moslim mensen zijn niet zoals die relatief kleine groep schreeuwers, juist daarom moet je niet buigen voor die schreeuwers maar je blijk van waardering aan de anderen geven...

 • no-profile-image

  jan

  Wilders filmpje, die mijn zoontje zo ook zou kunnen maken met alle knipsels van internet, binnen een halve dag.
  Daarvoor wil hij dan dat je geld voor stort, om zijn hoge kosten te kunnen betalen, bah!
  Wilders is net als Hitler. Wilders wil een hetze creeren tegen de moslims in Nederland (Net als Hitler tegen de Joden)
  De pers doet hier aan mee door Wilders veel te veel ruimte te geven.
  Wat is er in Nederland nou werkelijk gebeurd waar we ons zo onveilig door voelen?
  Wilders wil ons doen geloven dat hij alleen tegen uitwassen van de islam is, maar waarom komt hij dan met grafieken waarin hij laat zien, dat het aantal moslims stijgt in ons land, wat is daar het gevaar van?
  Is de gewone moslim het gevaar net als de joden toen? Wat is er op tegen dat moslims op hoge posten komen? Net als toen in Duitsland de Joden!
  Politiek en geloof is gescheiden in de westerse wereld en geloof je nou echt dat er 1 land in de westerse wereld zou kunnen komen dat de sharia in zou voeren?
  Balkenende is ook erg protestants, gaat veel naar de kerk, hebben wij daar last van?
  De gewone moslims (99%) wil het liefste geen aandacht en gewoon meedraaien in onze maatschappij, en als de meeste katholieken en protestanten.
  Wat laat wilders zien in zijn filmpje; moslimterrorisme in de rest van de wereld, net of er geen ander terrorisme als moslimterrorisme is. En Nederland?
  Wat hebben we er hier een last van!
  Niks dus, en wat wil hij hier dan zogenaamd aan doen? Hij doet aan bangmakerij, Wilders wil juist dat er aanslagen komen, zet Nederland op de kaart van de extremen, en door hem zijn we in het buitenland niet meer veilig!
  Dat hij nu in inder geval alvast bereikt.
  Prettige meivakantie in Egypte!
  Zeer gevaarlijke man die Wilders!
  Open uw ogen!

 • no-profile-image

  domi nee

  De meeste moslims zijn geen terroristen...maar de meeste terroristen zijn wèl moslim!!!

 • no-profile-image

  aidan

  Niet omwille van de islam hoor,maar omwille van de centjes.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  En al die Nederlanders (57 %) dan die zich wel bedreigd voelen door de Islam, of is Balkenende alleen premier voor de buitenlanders? Mijn Stem krijgt hij nooit weer, ook het CDA niet.

 • no-profile-image

  jan

  Wat een geleuter Hertog Jan, nogmaals wat hebben wij in de westerse wereld te vrezen? Zoals al gezegd hier is politiek en geloof gescheiden.
  En inderdaad Balkenende gooit door zijn bange reaktie vooraf aan de film alleen maar olie op het vuur.
  Wilders is gewoon ontzettend slim, hij brengt een "film" uit die echt wel door de beugel kan; krijgt ie van die reakties als; och die wilders wat doet nou verkeerd? Niks nee, maar ondertussen zaait ie angst, hij zit er puur voor eigen belang.
  Hij is mediageil, hij wil het liefst doodgschoten worden op termijn, en zo de geschiedenis in gaan, na gezegd te hebben; ik heb gelijk gehad. Zoals hij dan zijn gelijk ziet, liefst dat Nederland in brand staat. Dat eerste kan misschien wel gebeuren, er lopen genoeg gekken rond, dat tweede gebeurd echt NIET.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.