Home

Achtergrond 646 x bekeken

Schotse Hooglanders vieren jubileum

De Schotse Hooglanders die vrij grazen in park Veluwezoom, zijn middelpunt van een feestje.

Het is 25 jaar geleden dat de runderen werden losgelaten om vrij rond te lopen. Het gaat goed met de kudde, die nu 110 dieren telt, stelde Natuurmonumenten vandaag, daags voor een symposium over de dieren.

De eerste tien Schotse Hooglanders maakten in 1982 bij wijze van proef hun opwachting op de Veluwe. Natuurmonumenten koos destijds voor een meer natuurlijk beheer van het gebied. Nu beschikt de kudde over 4400 hectare leefgebied aan de oostzijde van de Veluwe. Via een wildviaduct kunnen de runderen de snelweg A50 oversteken.

Uit onderzoek blijkt dat de komst van de grazers positief is geweest voor bos en heide. Waar voorheen grasland was, keert de heide terug. Ook de overgang van bos naar heide verloopt geleidelijker. Zelfs vanuit het buitenland is interesse voor de ontwikkelingen op de Veluwe sinds de komst van de runderen.

Natuurmomenten peilt viermaal per jaar de conditie van de indrukwekkende beesten. Tussen 1996 en 2003 werden de dieren 's winters bijgevoerd, "maar dat doen we absoluut nooit weer'', zegt beheerder Hans van Dijk. "Niet de zwakke dieren aten dat voedsel, maar de sterke. De kudde groeide prompt naar 225 dieren.Tientallen dieren zijn toen naar elders ondergebracht. Momenteel is het aantal licht groeiende, maar op peil. We denken dat het aantal zich over enkele jaren zal stabiliseren op 150 stuks'', zegt Van Dijk.

De runderen staan bekend als publieksvriendelijk. Ze zijn een interessante en spannende toevoeging voor bezoekers van de Veluwe. Er zijn incidenten geweest met mensen die baby's de rug van een rund zetten voor een foto of hun hond loslieten in de kudde, maar die zijn op een hand te tellen, stelt woordvoerder Robert Moens van Natuurmonumenten. De organisatie vraagt bezoekers aan de Veluwe 25 meter afstand te bewaren van de runderen.

Het natuurlijke proces houdt op zodra het zichtbaar slecht gaat met een rund. Jagers schieten het beest dan af om lijden te voorkomen. Het kadaver wordt afgevoerd. De Schotse Hooglander vallen onder de destructiewet. "We mogen de kadavers dus niet laten liggen'', aldus Van Dijk. De resultaten van 25 jaar begrazing door Schotse Hooglanders op de Veluwe komen donderdag aan de orde tijdens een symposium op de Wageningen Universiteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.