Home

Achtergrond

Schooluitval daalt door nieuwe telmethode

Vooral door een nieuwe telmethode heeft het ministerie van Onderwijs vorig jaar 3400 minder voortijdige schoolverlaters geturfd.

Dat blijkt uit cijfers die het departement vandaag heeft bekendgemaakt. In het schooljaar 2006-2007 verlieten 53.100 jongeren hun opleiding zonder diploma. In 2005-2006 waren dat er nog 56.500. In dat schooljaar werden echter veel leerlingen meegeteld die eigenlijk nog op school zaten.

Van de daling van 3400 leerlingen zijn 2400 gevallen te danken aan de verbeterde telmethode, aldus een woordvoerster van het ministerie. De daadwerkelijke afname van het aantal voortijdige schoolverlaters was 1000, stelt zij. Het departement werkt aan verdere verbeteringen aan de methode.

Het kabinet heeft de aanpak van de uitval in het onderwijs tot een van zijn topprioriteiten gemaakt. Volgens minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt sluit de daling van vorig schooljaar aan bij de ambitie van maximaal 35.000 voortijdig schoolverlaters in 2012.

Dat betekent een halvering ten opzichte van 2002. De jaarlijks afname moet daarvoor wel boven die van duizend uitkomen. Overigens wilde het vorige kabinet het aantal voortijdige schoolverlaters al in 2010 halveren.

Uit cijfers blijkt verder dat steeds meer leerlingen zonder diploma aan het werk gaan. Door de sterke economie vinden zij vooral een baan in de handel, dienstverlening en horeca. Het kabinet is geen voorstander van deze zogeheten groenpluk omdat jongeren met een diploma op de lange termijn meer kans op werk hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.