Home

Achtergrond

Sarkozy wil betere samenwerking met Londen

De Franse president Nicolas Sarkozy wil de banden tussen Londen en Parijs aanhalen.

Dat zei hij tegen de BBC. Hij begon vandaag een officieel tweedaags staatsbezoek aan Groot-Brittannië. Hij wil dat beide landen "als twee handen op één buik'' gaan samenwerken op terreinen als immigratie en antiterreurbeleid.

"Ik wil een nieuwe Frans-Britse broederschap'', verklaarde Sarkozy. Europa kan volgens hem niet zonder Groot-Brittanniës sterke defensie en economie. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat een Franse president een staatsbezoek brengt aan Groot-Brittannië. Sarkozy verblijft als gast van koningin Elizabeth in Windsor Castle.

Sarkozy wordt vergezeld door zijn nieuwe vrouw Carla Bruni (40) en zijn moeder. Hij spreekt zowel het Lager- als het Hogerhuis toe. Met premier Gordon Brown zal hij naar verwachting nieuwe samenwerking op het gebied van immigratie en kernenergie aankondigen.

Volgens sommige analisten wil Sarkozy de traditionele entente cordiale tussen Parijs en Londen versterken, omdat het niet zo goed botert tussen hem en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De as Parijs-Berlijn werd ooit beschouwd als de motor van de Europese Unie.

Een aantal Britse kranten drukte ter gelegenheid van het staatsbezoek oude naaktfoto's af van Carla Bruni. De Eerste Dame van de Franse Republiek heeft vroeger als model gewerkt. De foto in kwestie uit 1993 wordt volgende maand geveild door veilinghuis Christie's. Medewerkers van Sarkozy weigeren elk commentaar op de naaktfotoperikelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.