Home

Achtergrond 165 x bekeken

SP wil toelating Polen beperken

Landen in de Europese Unie moeten zelf kunnen bepalen hoeveel Polen en andere Oost-Europeanen ze toelaten.

SP-leider Jan Marijnissen heeft dat woensdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman. Hij denkt aan quota per EU-lidstaat of het weer invoeren van arbeidsvergunningen voor Poolse werknemers.

Volgens Marijnissen dreigt de komst van Oost-Europeanen naar Nederland tot vergelijkbare problemen te leiden als met de gastarbeiders uit Turkije en Marokko in de afgelopen decennia. Het huidige beleid van vrij verkeer van EU-werknemers is vooral in het belang van het bedrijfsleven, maar zorgt in achterstandwijken voor problemen, aldus Marijnissen.

Zijn voorstel staat in een nieuwe SP-nota over integratie. ’Een gedeelde toekomst’. Daarin wordt ook gepleit voor maatregelen die moeten zorgen voor het tegengaan van zwarte en witte scholen. Zo zouden scholen moeten gaan werken met lijsten van leerlingen met en zonder taalachterstand. Ook zouden scholen verplicht moeten worden leerlingen altijd te accepteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.