Home

Achtergrond

Recordaantal vrouwen in parlementen

Het aantal vrouwen in nationale parlementen heeft in 2007 met bijna 18 procent een record bereikt.

Dat blijkt uit een onderzoek in 63 landen, uitgevoerd door de zogeheten Interparlementaire Unie in Genève. Ten opzichte van 2006 steeg het aantal vrouwelijke volksvertegenwoordigers met 2 procentpunten. Volgens de opstellers van het rapport wordt er ondanks het record nog veel te weinig voortgang geboekt.

Het beste land voor vrouwen in een parlement is Rwanda, waar 48,8 procent van de zetels in de parlementszaal door vrouwen wordt bezet. Het land hanteert een verplicht systeem voor politieke participatie van vrouwen. Zweden en Finland volgen met 47 en 41,5 procent. Nederland staat op de vijfde plaats met 39,3 procent. Onder aan de lijst bungelen landen als Saudi-Arabië, Qatar en de Solomon-Eilanden met nul komma nul vrouwen in het parlement.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.