Home

Achtergrond

Record investeringen door Ierse boeren

Ierse boeren investeren over 2007 en 2008 een recordbedrag van 1,5 miljard euro in nieuwe gebouwen.

Dat investeringsniveau ligt daarmee vijf keer zo hoog als in de jaren 2004 en 2005, meldt de Ierse agrarische advies- en onderzoeksdienst Teagasc. Directeur prof. Gerry Boyle: ''Er zijn vele redenen voor de huidige investeringsbeslissingen. Jonge boeren willen goede werkomstandigheden als ze besluiten om in de landbouw te blijven en vergelijken ook hun tijd en werkomstandigheden met andere vakken en beroepen.

Er is sprake van een nieuw soort boeren die minder dan tien uur per week willen spenderen aan het managen en draaien van hun droog- of groenvoer activiteiten zodat ze ook buiten de boerderij kunnen werken en tijd over hebben voor een goed gezinsleven.'' Bovendien speelt volgens Boyle een aantal grote investeringssubsidies van het Ierse ministerie van landbouw ook een gunstige rol. ''Die bieden waardevolle ondersteuning voor boeren die hun voorzieningen willen verbeteren.''

Of registreer je om te kunnen reageren.