Home

Achtergrond 271 x bekeken

RIVM onderzoekt oprukken zwarte rat

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) maakt zich zorgen over het oprukken van de zwarte rat, vooral in Noord-Brabant en Limburg.

Dat zei Jim van Steenbergen, hoofd van de landelijke coördinatiestructuur infectieziektebestrijding van het RIVM, vandaag in het Radio1-programma De Ochtenden.

De organisatie onderzoekt sinds begin dit jaar gevangen ratten op het hantavirus, dat ernstige nierschade kan veroorzaken. Het knaagdier kan ook dierziekten als de varkenspest en mond- en klauwzeer overbrengen.

De zwarte rat was in de Middeleeuwen de verspreider van de pest, die miljoenen mensen het leven kostte. Het dier is moeilijker te bestrijden dan de bruine rat, omdat het niet van giftig lokaas eet en zeer argwanend is.

De VROM-inspectie, verantwoordelijk voor de bestrijding van plaagdieren, heeft aangedrongen op maatregelen tegen zwarte ratten. De Limburgse landbouworganisatie LLTB wil een proef nemen met de systematische bestrijding van het dier. De gemeente Nederweert is bereid daaraan mee te werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.