Home

Achtergrond 28 reacties

Protest in Afghanistan tegen film Wilders

Circa achthonderd mensen zijn zondag in de noordelijke Afghaanse stad Mazar-i-Sharif de straat opgegaan om te protesteren tegen "beledigingen'' aan het adres van de islam door Deense kranten en de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders. Dat hebben ooggetuigen laten weten.

De demonstranten, van wie de meesten scholieren en studenten waren, schreeuwden "Dood aan Denemarken'' en ,,Dood aan Nederland''. Zij waren bijeengekomen rondom de belangrijkste tombe van de stad, bekend als de Blauwe Moskee. ,,Niemand heeft het recht onze profeet te beledigen'', riepen de demonstranten.

"Nederland moet zijn verontschuldigingen aanbieden aan de islamitische wereld en burgers straffen die ons geloof beledigen'', zeiden enkelen. Naar verwachting wordt de film van Wilders in maart in de openbaarheid gebracht.

"We vragen de Deense en Nederlandse regeringen beledigers van de islam voor de rechter te brengen'', aldus de student Noor Ahmad. In de islam is het verboden de profeet Mohammed af te beelden.

Afgelopen donderdag waarschuwde de radicaalislamitische beweging Taliban dat het aanvallen op Nederlandse militairen zou opvoeren als Wilders de film zou uitzenden. In Afghanistan zijn circa 1500 Nederlandse militairen gelegerd die vechten tegen de Taliban-rebellen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  wat als men in deze landen een film ging maken over b.v. jezus en ging beledigen. wat denkt men hier dan. heb respect voor alle godsdiensten. het is meestal maar klein groepje dat het verziekt bv wilders of demonstanten

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Mensen die HELAAS (09.40 uur) nederlander zijn, of vanuit het buitenland (marion 16.59 uur) lopen te schreeuwen zijn HEEL ENG.
  Daar hoef je dus niet persé
  moslimknuffelaar voor te zijn.
  Wie vecht kan verliezen,
  wie niet vecht heeft al verloren!
  Moedige mensen kiezen ....zij delen niet!

 • no-profile-image

  marion

  Ik vind het zo jammer dat door zulke films/uitlatingen alle moslims over een kam worden geschoren. Als ik het goed heb (kan het mis hebben) zijn er drie verschillende uitleggen van de koran. Dan heb je binnen die extreemste vorm natuurlijk de hele extreme gevallen. Lullig voor de 95 procent van de moslims dat ze worden geassocieerd met die extremisten en worden gezien alsof ze het westen alleen maar willen terroriseren.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Vrijheid van meningsuiting is fundamenteel en van essentieel belang. Jammer dat Balkenende en zoveel anderen niet willen inzien dat het ”filmpje” van Wilders niet de oorzaak is maar slechts een aanleiding, een excuus om geweld te gebruiken. Balkenende legt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen volledig bij Wilders, dat moslims (leiders) ook een verantwoordelijkheid hebben, heb ik hem nog niet horen zeggen. Dat zegt genoeg over de technocraat en het falende leiderschap van hem.
  ”Elke cultuur, ideologie of religie, ja zelfs de absolute waarheid is gebaat bij kritiek, slechts bereikbaar door volledige vrijheid van meningsuiting en discussie op basis van argumenten.

  Als de gehele mensheid met één uitzondering dezelfde mening had, terwijl die ene persoon een tegengestelde opvatting koesterde, dan zou de mensheid even weinig recht hebben om die ene persoon tot zwijgen te brengen dan hij zou hebben om de mensheid het zwijgen op te leggen als hij de macht had.

  Het bijzondere kwaad van de onderdrukking van de meningsuiting is dat daardoor de mensheid iets ontnomen wordt; het nageslacht evengoed als de huidige generatie; de mensen die zich tegen deze mening verzetten nog meer dan de aanhangers daarvan.” (Met dank aan John Stuart Mill)

 • no-profile-image

  wvh

  Wat heeft het voor zin om mensen zo te beledigen,als moslims geloven in de profeet mohamet,hoef je ze toch niet te beledigen.Het is mijn cultuur niet maar ik laat hun wel in hun waarde en als er misstanden zijn dan moet je die voor de camera brengen en niet zomaar hun heiligdom beschadigen

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Vroeger plakte de ptt een sticker op zgn. monsters zonder waarde.
  Die laat je in hun waarde........=.....GEEN WAARDE.
  Als de dierenbeschermers net zo reageerden als deze zieke moslimisten dan zat de helft van de "gangbaren" al voer voor de wormen te zijn.
  Margje en wvh enzo
  Ik heb jullie nooit anders, dan horen schelden en tieren op ene Kubelink, ene Judit, ene Hertogs,
  ene Hijgend Hert en met name ondergetekende!
  Ook nu maar weer kop in het zand.
  Moslims .....een sticker opplakken als bovenvermeld en dan ....
  RETURN TO SENDER.
  Groeten van de enige echte (boeren)profeet!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Lees bv dit van Afshin Ellian:

  http://weblogs.nrc.nl/weblog/ellian/2008/01/05/tweeerlei-politieke-theologie/

  http://weblogs.nrc.nl/weblog/ellian/2008/01/19/terug-naar-de-middeleeuwen/
  Genoeg bewijs dat de islam in wezen een imperialistische en intolerante (politiek georiënteerde) religie is.
  Over het gevaar van intolerantie schreef Karl Popper in 1945 in ”The Open Society and Its Enemies”:


  ”Ongelimiteerde tolerantie leidt onvermijdelijk tot het verdwijnen van tolerantie. Als wij ongelimiteerde tolerantie betuigen aan hen die intolerant zijn, als wij niet bereid zijn de tolerante samenleving te verdedigen tegen de hevige aanval van de intolerante, de tolerante zal worden vernietigd en de tolerantie met hem”.
  Hiermee bedoel ik niet dat we bijvoorbeeld altijd de uiting van intolerante filosofieën moeten onderdrukken zo lang we die kunnen weerleggen met rationele argumenten en onder controle kunnen houden in de publieke opinie, dan is onderdrukking zeker niet verstandig. Maar we zouden het recht moeten claimen om hen te onderdrukken, zelfs met geweld als dat nodig is, in geval dat het duidelijk blijkt dat zij niet bereid zijn met ons te argumenteren op rationeel niveau, maar beginnen met het ontkennen ( afkeuren) van alle argumenten; hun volgelingen verbieden te luisteren naar rationele argumenten omdat ze misleidend zouden zijn en men hun leert argumenten te beantwoorden met het gebruik van hun vuist of pistolen.
  Om die reden is het gerechtvaardigd, in het belang van tolerantie, de intolerante niet te tolereren en te onderdrukken.
  We zouden moeten claimen dat elke beweging die intolerantie predikt zichzelf buiten de wet plaatst. En we zouden moeten overwegen om aanzetting tot intolerantie te beschuldigen als crimineel gedrag, zoals we ook aanzetting tot moord, kidnapping, (heropleving van) slavenhandel, bestempelen als crimineel gedrag.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Hallo Hertog Jan,
  kijk die reacties van jou, daar heeft den gewonen man wat an.
  Als reactie op jouw laatste inzending, geef ik jou én alle andere lezers die wijzer willen worden, het volgende ter overweging mee.
  Op 6 mrt. j.l. stond het onderstaande stukje m.b.t.
  FITNA the movie in de spits:(het is een letterlijke overname)
  Onfrisse erfenis,

  Wij weten dat het CDA en de ChristenUnie heimelijk vinden dat de vrijheid van geloof net iets zwaarder weegt dan de vrijheid van meningsuiting, wat gevaarlijk genoeg is.
  Hun woord van communicatie hier is: belediging.
  De belediging is echter het noodzakelijk ''kwaad'' binnen de vrijheid van meningsuiting.
  Want als elke bekritiseerde groep monden kan snoeren met de opmerking ''wij zijn beledigd'', dan snoeren die groepen weldra in een steeds vroeger stadium monden, door zich steeds vroeger met hun gekwetste ziel te melden.
  Weg vrijheid dus.
  Überhaupt moet het besef doordringen dat religie een privézaak is.
  Religie in de ruimte, dat is een onfrisse erfenis van 1500 jaar theocratie, die veel mensen normaal zijn gaan vinden.
  PIETER MOSHIU, Amsterdam

  Bewaar deze inzending Hertog.....dit soort bespiegelingen kunnen jou nog sterker maken dan jij al bent.

 • no-profile-image

  domi nee

  Tip voor halfzachte "leider" balkenende: schenk alle regeringsleiders van de EU dit boek na jouw toespraakje over FITNA the movie.
  Lijkt mij een mooie afleidingsmanouvre voor de muslimannetjes én vrouwtjes natuurlijk....
  maar die tellen van huis uit niet mee daaro.
  Go geertje go! de film is er nog niet,maar het effect is nu al goed voor een blijvende plaats in de gechiedenisboeken.
  And we haven't seen nothing yet.

 • no-profile-image

  Voorstander

  Moeten wij hier ons recht (vrijheid van meningsuiting) aanpassen aan moslims. Ik heb best respect voor de Islam, tot op bepaalde hoogte, maar dan moeten zij ook respect hebben voor ons rechtsysteem. En niet aan de andere kant van de wereld dingen gaan schreeuwen. Weet niet wat de film gaat doen als hij ooit uitkomt, maar ik ben beniewd... En vooral wat de reactie zal zijn van de NL overheid.

  Dus kom maar op met die film, wij als Nederland moeten ons niet laten kennen...

 • no-profile-image

  Kees

  Ik denk dat Wilders momenteel gedemoniseerd wordt zonder dat iemand de film ook maar gezien heeft, dit vind ik niet kunnen!
  Ik denk dat er wel eens aandacht gegeven mag worden over de islam, en de gevaren van deze stroming, hoe je het ook doet je zal het altijd verkeerd doen, en aangezien het lontje over het algemeen vrij kort is bij aanhangers van dit geloof, zul je hoe dan ook altijd gedonder krijgen.
  Het mag niet zo zijn dat wij met onze vrijheid van meningsuiting ons laten regeren door onze moslimmedelanders en de moslimlanden over het algemeen.
  Naar aanleiding van de spotcartoons is er in Iran een expositie geweest met cartoons over het ontkennen van de holocaust, zijn er toen ook geweldsuitsbarstingen geweest richting ambassades en moslimmedelanders, voor zover ik weet niet. Als wij ons laten tiraniseren door de moslims in ons (nou ja) vrij Nederland, zijn we volgens mij niet goed bezig. Maar zolang het doel van de moslims is het vernietigen van de joden en het overheersen van het christelijke westen, zullen we ook als de Wildersfilm niet wordt uitgezonden, de last van de moslimcultuur blijven voelen.
  Want wie de koran kent - heb er zelf een klein deel in gelezen - zal er achter komen dat het een grote hel en verdoemenis predikt. Zolang wij de islamieten hun gaan maar laten gaan en ons hun wil laten opleggen zal er een groeiende weerstand blijven ontstaan tegen deze bevolkingsgroep en zullen er - nu nog niet maar in komende jaren * grote conflicten ontstaan tussen de diverse bevolkingsgroepen.
  Hopelijk leren de moslims eens een keer om te gaan met hun sterke intolerantie tegen anders denkenden en zo eens te integreren of proberen te begrijpen hoe mensen elders op de wereld denken!

 • no-profile-image

  gaapster

  De film is er nog niet dus we kunnen met zijn allen alleen maar speculeren wat er zich af gaat spelen.
  De moslims die nu hun dak er af schreeuwen doen dit voor iets waarvan ze nog niet weten dat het bestaat.
  De mensen die hier nu net doen of Wilders gevaarlijk is weten net zo goed nog niet wat er zich af gaat spelen.
  Dit zelfde geldt voor de mensen die achter Wilders staan.
  Kortom relevante reacties komen pas als de film uit is en gezien is.

 • no-profile-image

  voor de

  De islam is helaas een achergebleven cultuur / geloof. Het christendom is door de jaren heen met de tijd meegegaan. Vrouwen worden hier gelijk behandeld en iedereen hoort gelijk te zijn. Dit is in de cultuur van de islam toch wel iets anders. Er staan gevaarlijke dingen in de Koran (zie bijv. Kees). Kan me goed voorstellen dat mensen zich hieraan kunnen ergeren. Waarom moeten mensen openstaan voor de islam, als zei dat totaal niet doen.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Waarom is deze topic niet meer gewoon te vinden op de site van AGD? Past AGD, ietwat bang geworden, nu ook al censuur toe?

 • no-profile-image

  wilde

  Er is nog helemaal geen film en dan al meteen zo schreeuwen. Dat zegt meer over moslims dan over Wilders. Waarom menen die demostranten te bemoeien met onze rechtssysteem. Wij hebben hier een democratie en laat die moslims eerst maar eens verdiepen in wat dat nu werkelijk betekend inplaats van zulk overdreven gedrag te vertonen. Zonder vertoning heeft Wilders zijn problemen met moslims haarfijn blootgelegt. Neemt niet weg dat Wilders wel zijn verantwoordelijkheid moet nemen en bekijken wat de beste strategie is.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  Een volk dat voor tirannen zwicht verliest meer dan have en goed, dan dooft het licht.

  De toon waarop Wilders het debat voert zou niet mijn strategie zijn, o.a. boekverbranding, wijzigen grondwet gaan veel te ver, echter de reacties uit de islamitische wereld op zijn aankondiging bewijzen voor een groot deel zijn gelijk.
  Trek parallellen met de jaren dertig, ook toen hadden weinig mensen in de gaten dat een vijfde colonne infiltreerde in de westelijke samenleving en hun verderfelijke gedachtengoed kon uitvoeren en zo met hun gruwelijke ideeën de vrijheid om zeep hielp.

 • no-profile-image

  .

  Ik heb ook een film gezien en die heet jezus is een palastijn. Dat mocht wel!!?

 • no-profile-image

  domi nee

  Kennelijk hebben ze bij "de boerderij" meer lef Hertog, want daar is alles m.b.t dit onderwerp nog te lezen.
  Zal wel weer iets te maken hebben met: koppen in het zand...er is niets aan de hand.

 • no-profile-image

  Domi nee

  Laatste nieuws:
  Acht miljoen mensen gaan in ieder geval Fitna de movie bekijken.
  Domi nee (en ik niet alleen ) kijkt voor twee.
  Neem van mij aan dat echt iedereen die een computer heeft dit WIL zien.
  Fitna, wie daar niet naar kijkt, geeft te kennen, liever een STRUISVOGELAAR
  te willen zijn.
  Ik hou het op 10 miljoen kijkers (minimaal), daarbij vergeleken is p. de vries zelfs een kleine jongen.
  TIEN miljoen mensen die voor twee tellen, dat is 20 miljoen, immers een gewaarschuwd mens telt voor twee....toch?
  Kom maar op Geert ...ik ben er helemaal klaar voor.
  Het wachten op Fitna is al bijna een beproeving op zich.

 • no-profile-image

  marion

  Ten tijde van de Deense islam-cartoons las ik de volgende spreuk:

  Freedom of speech doesn not entitle one to shout FIRE in a crowded cinema;
  Ofwel: je mening geven mag, provoceren (met niet te voorspellen vreselijke gevolgen) niet.
  Die Wilders is eng.

 • no-profile-image

  (helaas) een Nederlander

  Erg jammer die vorige reactie hier. Ieder weldenkend mens zou zich binnen een paar minuten realiseren dat het wel heel makkelijk is om op deze manier te praten.
  De film van Wilders heeft NUL,NUL nut.. (behalve provoceren) en ondertussen zet hij Nederland er behoourlijk mee te kijk in het buitenland. Daarnaast denk ik dat te veel mensen zich niet realiseren hoe het echt over komt in dergelijke landen. Daar wordt de mening van Wilders opgevat als het standpunt van Nederland. met alle bedreigingen e.d. tot gevolg. Landgenoten in het buitenland worden zo ernstig in gevaar gebracht, door 1 iets te eigenwijze, sensatiebeluste, mediageile man. Denk aub iets langer na voor dat je wat zegt of ergens achteraan rent als een kip zonder kop!

 • no-profile-image

  domi nee

  Wij hiero zijn benieuwd hoe die zieke geesten daaro, iemand noemen die geslachtelijke omgang had met een meisje van 9 jaar.
  Beter nu lef dan later nog grotere kater.
  Met Geert aan het roer is het snel afgelopen met dat moslimgeouwehoer!!!!
  Overal waar die ellendelingen neerstrijken, komt er bonje en verdeeldheid.
  Rijen sluiten en moslims ver(t)rekken.

 • no-profile-image

  farmer

  Ben erg benieuwd naar de film! En ook welke zender het durft om het uit te zenden.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Verhip, daar is tie weer, zou het dan toch een technische storing zijn geweest?
  Goed gezegd Wakker Dier, en ook ik ben me wel degelijk bewust van de mogelijke gevolgen, maar we moeten niet op de muziek vooruit lopen en alle moslims ontoerekeningsvatbaar verklaren zoals Premier Balkenende en consorten. Ik wil zeker niet alle moslims over één kam scheren en heus er zijn ook goeden en rechtvaardigen, laten we dat niet vergeten.
  Maar bedenk wel dat kritiek van binnenuit op de islam zo goed als onmogelijk is en bijna gelijk staat aan zelfmoord.
  Daarom is het voortreffelijk dat er, zowel van buitenaf, als van Moslimleiders zelf discussie loskomt.


  http://www.nrc.nl/buitenland/article962837.ece/Dialoog_tussen_Vaticaan_en_moslims

 • no-profile-image

  Margje

  Ik ben het eens met de schrijvers van dat
  men elk mens in zijn waarde moet laten,
  en men heeft hier wel vrijheid van meningsuiting maar dat betekend nog niet
  dat men een ander dan maar moet beledigen of kwetsen, en als Wilders dat zo graag wil doen moet hij ook maar de consekwensies daarvan aanvaarden en moet men zijn beveiliging maar stopzetten.

 • no-profile-image

  marion

  Ten tijde van de Deense cartoons las ik een spreuk (ben de bedenker ervan vergeten):

  'Freedom of speech doesn't entitle one to shout FIRE in a crowded cinema.'

  Ofwel: je mening geven mag, provoceren (en vervolgens niet te overziene dramatische gevolgen veroorzaken) niet.

  Die Wilders is eng.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Heel zinnige woorden van Hertog Jan (Hertogs?).
  Ik had de inzending nog maar voor een kwart gelezen toen ik vermoedde, dat dit Hertog J. (of Hertogs) zou kunnen zijn.
  Ook Kees uit Grunn'n ...hulde.
  Pas echt in mijn nopjes was ik, toen ik de reactie van B.Botje las.
  Als het over dieren gaat vind ik jouw reacties onder de maat.
  Maar nu ga je inene wijze woorden spreken Berend.
  Dat is waar ik dit keer nog het meest van heb opgekeken.
  Wat een verschil met het geneuzel van een marion(10.32 uur), die vanuit het buitenland stug door blijft kakelen.
  Zij heeft nog nooit van vergrotende en overtreffende trap gehoord.
  Zo kan het dan gebeuren dat zij zelfs onder de extreemste(extremer gaat niet)nog hele extreme moslims ontwaart, als zijnde NOG extremer.
  Op die manier komt zij op 5% fouterikken, die zij niet eens als zodanig afkeurt in krachtige bewoordingen.
  Keer het maar ff om mar.
  5% van de moslimisten durft heeeel zachtjes en zo onopvallend mogelijk afstand en afkeuring te geven!
  Het is dan ook heel lullig VAN de moslims dat zij de uitwassen niet ZELF bestrijden.
  Zodoende is het vrij logisch dat men 95 % van de moslims over één kam scheert.
  Het kwaad komt uit de beker waar zij als moslim uit wensen te drinken.
  Of voor marion ....zij maken niet kenbaar dat zij er alles voor over hebben, om met een kam van deze tijd geschoren te willen worden.
  Een wakker dier ervaart, als domi nee (2 mrt. 18.28 uur) dat OVERAL waar moslims invloed verwerven, dit hand in hand gaat met ernstige ongeregeldheden,die uiteindelijk tot doel hebben om de gevestigde orde omver te werpen.
  Zo staat het in hun leidraad van het kwaad...de koran.
  Dit boek is verplichte kost voor ELKE moslimist en het ligt in 95% van de moslimhuizen binnen handbereik.
  Ook goedgelovigen komen onschuldig en rein ter wereld.
  Daarna wordt men gevormd, hervormd,
  of men formeert zich om zich evt. te reformeren,
  Velen raken zodanig de weg kwijt dat zij zelfs in hun goedgelovigheid misvormd lijken te geraken.
  Zij hebben zich van veel dingen vrijgemaakt en noemen zich dan ook vrijgemaakten.
  Gevaarlijk wordt het pas als geloof een verslavend karakter gaat vertonen.
  Als ik het wel heb, was het
  de communist Engels die religie "opium voor het volk" noemde.
  Het waren zijn enige wijze woorden, waar ik mij goed in kan vinden, zeker m.b.t. de islam!

 • no-profile-image

  ivo orbons

  Onfrisse erfenis.................
  Eindelijk iemand die het begrepen heeft en ook nog eens goed verwoordt(spits 6 mrt).
  Ik kan iedereen aanraden om The God Delusion van Richard Dawkins eens te lezen.
  Dit boek laat zien hoe onwaarschijnlijk het bestaan van een god(welke dan ook) is.
  De verschrikkingen en waanzin die "geloof/religie"
  teweeg kan brengen, worden op een fantastische manier beschreven.
  Een aanrader voor iedereen...

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.