Home

Achtergrond 302 x bekeken

Proef met wintergerst met brouwkwaliteit

Agerland werkt toe naar de teelt van wintergerst met brouwkwaliteit.

”Dat doet zeker de helft van wintergersttelers, die dat nu als voergerst afzetten”, denkt Adrie Strikkeling, verkoopleider bij Agerland.
Daartoe heeft de Cehavedochter een proef met zes winterbrouwgerstrassen aangelegd op de Limburgse proefboerderij Wijnandsrade.

Hierdoor moet het voor telers in het Zuidoosten, waar tot op heden vooral voergerst wordt geteeld, makkelijker worden om hogere opbrengsten te behalen met hun gerst.

”Alle brouwgerst die in Nederland wordt geteeld, is normaliter zomergerst”, legt Strikkeling het basisprincipe van dit plan uit. ”Wij zijn bezig met wintergerst. Dat kan dus in het najaar worden gezaaid. Dan ga je efficiënter om met je meststoffen, omdat je de mineralen pakt die in de grond beschikbaar zijn. Dit maakt de opbrengtpotentie hoger dan die van zomergranen.”

Naast het betere gebruik van de meststoffen, is ook het langere groeiseizoen dat de winter kan bieden een grote plus. ”Als je dan ook nog eens brouwkwaliteit kan telen, geeft het helemaal meerwaarde”, meent Strikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.