Home

Achtergrond 206 x bekeken 2 reacties

Productschappen praten over bundeling

Productschappen beraden zich op bundeling van hun uitvoerende en ondersteunende taken.

Daarover bericht Boerderij op basis van gesprekken met bestuurders.

"We ontkomen niet aan bundeling van taken", zegt Theo Meijer in het artikel dat morgen verschijnt. Hij is voorzitter van vier plantaardige schappen. De urgentie van samenbundeling vloeit voort uit een vermindering van taken die schappen uitvoeren en de noodzaak de kosten zo laag mogelijk te houden. In het nieuwe model behouden de schappen wel elk hun eigen bestuur. Er wordt gedacht aan een model met de uitvoerende diensten in één kenniscentrum, mogelijk verdeeld tussen dierlijk en plantaardig. Elk van de afzonderlijke besturen kan daar gebruik van maken.

LTO, vertegenwoordigd in alle agrarische schappen, vindt dat de productschappen zich niet langer moeten bezig houden met de belangenbehartiging van de aangesloten ondernemers. "Schappen zijn faciliterend, private organisaties bepalen de koers", zegt LTO- en productschapsbestuurder Siem Jan Schenk. Hij erkent dat LTO die strategie kiest vanwege de concurrentie met de vakbonden van varkens-, pluimvee- en veehouders.

Schenk zegt dat productschapvoorzitters ook niet meer boegbeelden van de sector kunnen zijn. Dat was een van de punten voor LTO om tegen de herbenoeming van PVE-voorzitter Jos Ramekers te zijn. De pluimveesector verklaart in het Boerderij-artikel wel een productschapsvoorzitter terug te willen hebben die als boegbeeld kan fungeren.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    lto

    Tuurlijk is lto voor een dierlijk club. Ze hebben zo zitten prutsen de laatste jaren dat hun invloed nu 0,0 is. Ze snappen echt niet meer waarmee ze bezig zijn. Dit in tegenstelling van de Vakbonden, DAAR zit de kennis en de WIL om voor boeren door het VUUR te gaan. Daar zitten tenminste nog de echt ondernemers met feeling voor de praktijk, weten wat er speelt aan de keukentafel. NIET bij lto : uitgebluste kakbende daar. Als er een dierlijk club komt, dan betaal ik geen cent aan die gluipers. Dan volgt de gang naar de rechter !! Ik wil niet dan lto beslist over MIJN geld, wat IK bijdraag aan het productschap. Gelukkig sta ik niet alleen......

  • no-profile-image

    ricardo

    al die produktschappen hebben die nog wel nut, nu de waarden vraag en aanbod zich zo extreem laten gelden!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.