Home

Achtergrond 2 reacties

Premier Ethiopië voorziet geen ramp door droogte

De Ethiopische premier Meles Zenawi denkt niet dat er op korte termijn een humanitaire ramp ontstaat door de droogte in het oosten van zijn land.

Waarschuwingen hierover van hulporganisaties kreeg hij de afgelopen negen maanden al drie of vier keer, zonder dat het gebeurde. Maar als het wel nijpend wordt, komt er genoeg hulp.

Dat zei Zenawi woensdag na afloop van een gesprek met minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in de hoofdstad Addis Abeba. De bewindsman had Zenawi de zorgen overgebracht van de VN en NGO’s in het gebied. Zij voorspellen over twee tot drie weken een onhoudbare situatie in de regio, die grenst aan Somalië, als er niet snel water wordt aangeleverd. Volgens hen zijn er al tientallen mensen overleden en zeker 11.000 dieren, waaronder zevenhonderd kamelen, die lang zonder water kunnen overleven.

Zenawi zei dat onderzoekers die deze voorspellingen in het verleden onderzochten, telkens tot de conclusie komen dat er risico’s bestaan voor een ramp. Hij erkende wel dat het gebied kwetsbaar is, maar dat duurzame oplossingen nodig zijn. Als snel noodhulp nodig zou zijn, dan verzekert de regering dat er meer transporten plaatsvinden. ”We zullen dan alles doen wat nodig is om te voorkomen dat iemand sterft door de droogte”, aldus Zenawi.

Medio april wordt pas weer een korte regenperiode verwacht. Volgens de plaatselijke VN-organisatie en de NGO’s is dat te laat.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Mar©

    Gert heeft het goed begrepen. In het westen maken ze zich meer zorgen dan in het land zelf. Probleem is echter: met 'het land zelf' wordt de premier bedoeld. Die maakt zich vanuit zijn paleis niet veel zorgen. En juist daarom moeten wij in het westen ons zorgen maken.

  • no-profile-image

    gert

    het is geen ramp zegt de premier van ethiopie,het is dus heel normaal in dat land dat er mensen en dieren sterven door de droogte,in het westen maken ze zich blijkbaar meer zorgen dan in het land zelf

Of registreer je om te kunnen reageren.