Home

Achtergrond 1 reactie

Poolse premier voorziet einde aan uittocht

De Poolse premier Donald Tusk verwacht dat steeds minder arbeidskrachten het land zullen verlaten om in Nederland te gaan werken.

"Economische migratie wordt stilaan een minder aanlokkelijk perspectief.'' Dat heeft Tusk vandaag gezegd na afloop van een ontmoeting met minister-president Jan Peter Balkenende in Warschau.

De economie van Polen is vorig jaar met 6,5 procent gegroeid en dit jaar wordt een verbetering met circa 5 procent verwacht. Die groei zorgt voor werkgelegenheid en stijgende lonen, waardoor het voor Poolse werknemers aantrekkelijker wordt om in eigen land een baan te zoeken.

Premier Tusk rekent uiteindelijk op een verschuiving van arbeidsmigratie naar Poolse investeringen in West-Europese landen, waaronder Nederland. Balkenende zei dinsdag dat Nederland voorlopig niet zonder de Poolse arbeidskrachten kan. "We hebben ze gewoon nodig'', aldus de premier. Ook hij voorziet echter dat de arbeidsmarkt in Polen steeds meer aantrekkingskracht zal uitoefenen op Poolse werknemers in het buitenland.

Beide premiers hebben vandaag gesproken over de verbetering van de economische banden tussen Nederland en Polen. Tusk noemde de economische relatie momenteel "uitstekend''. Balkenende had vandaag ook een onderhoud met de president van Polen, Lech Kaczynski.

Lees ook Balkenende: we kunnen niet zonder de Polen

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Frank de Haan

    Voor uitzendbureau's die werken met andere medewerkers dan Polen en van andere oost europesche origine, kan de uittocht niet snel genoeg beginnen. Dan is het afgelopen met het aanbieden van produktiemedewerkers onder niet gelijke omstandigheden. Voor meer info: 06-15252277 of mail naar info@thepolestar.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.