Home

Achtergrond 166 x bekeken

Peiling: Blair of Merkel als eerste president EU

De meeste Europeanen willen dat een echt bekende Europeaan volgend jaar de eerste president van de Europese Unie wordt.

De Britse oud-premier Tony Blair en de huidige Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben duidelijk de meeste steun in de EU. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Harris, waarover de Britse zakenkrant Financial Times vandaag schrijft.

Uit de peiling onder 6500 mensen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland komen Blair en Merkel als favorieten naar voren. De Europeaan wil duidelijk een 'high-profile' politicus als eerste president. Ze voelen weinig voor relatief onbekende kandidaten als de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker of de Deense premier Anders Fogh Rasmussen. Zij halen in de vijf grootste EU-landen maar steun van 1 of 2 procent van de bevolking.

Tony Blair zou bereid zijn zich te kandideren als een fors aantal EU-landen hem zou steunen, meldde de Financial Times onlangs al. Blair, die vorig jaar aftrad, heeft al openlijke steun van de Franse president Nicolas Sarkozy.

De EU-leiders moeten het in de loop van dit jaar eens worden over wie volgend jaar de eerste EU-president of voorzitter van de Europese Raad wordt. Die persoon wordt voor minimaal 2,5 en maximaal vijf jaar de vaste en fulltimevoorzitter van de vergaderingen van de EU-regeringsleiders.

Wat mogelijk Blairs grootste probleem is, is dat hij in delen van Europa gezien wordt als een vriend van de Amerikaanse president George W. Bush en medeverantwoordelijk is voor de inval in Irak. Ook het feit dat zijn land geen onderdeel uitmaakt van belangrijke Europese projecten als de euro en het Schengen-verdrag, helpen hem niet.

Dan is de Duitse bondskanselier Angela Merkel een stuk minder omstreden. Merkel heeft bij haar Europese collega's veel gezag verworven met haar voorzitterschap van de EU in het eerste half jaar van 2007. Ze leidde Europa toen naar vergaande klimaatafspraken en zorgde voor de doorbraak uit de impasse over de in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet.

Bovendien is ze een vrouw en geboren en getogen in Oost-Duitsland, wat haar steun kan opleveren van andere vroegere Oostbloklanden. Duitsland is ook voor Midden- en Oost-Europa de belangrijkste investeerder en handelspartner.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.