Home

Achtergrond

Partijen eens over Belgisch regeerakkoord

In België zijn de vijf beoogde nieuwe regeringspartijen het eens geworden over een regeerakkoord.

Daarmee komt er een einde aan negen maanden diepe politieke crisis in België. Met het regeerakkoord kunnen nu de ministersposten worden ingevuld en kan de nieuwe regering donderdag door koning Albert II beëdigd worden. De Vlaamse christendemocraat Yves Leterme volgt dan de huidige interimpremier Guy Verhofstadt op.

Leterme was met zijn partij CD&V de grote winnaar van de verkiezingen van vorig jaar 10 juni. Hij haalde persoonlijk 800.000 voorkeursstemmen, bijna een historisch record in België.

Maar Leterme slaagde er niet in die verkiezingswinst te verzilveren. Meer dan zes maanden - 192 dagen om precies te zijn - trachtte hij vruchteloos een regering te formeren. Maar de partijen werden het maar niet eens.

Vlamingen en Walen stonden tegenover elkaar over de plannen voor een nieuwe staatshervorming van België. De Vlaamse partijen willen meer politieke en financiële armslag voor eigen beleid, de Waalse partijen vrezen dat zij daar financieel de dupe van zouden worden.

Uiteindelijk moest koning Albert op het hoogtepunt van de impasse vorig jaar halverwege december ingrijpen. Hij benoemde de scheidende premier Guy Verhofstadt tot interimpremier en gaf de partijen daarmee drie maanden extra de tijd om tot een vergelijk te komen. Dat is nu dus gelukt. Verhofstadt had al aangekondigd dat hij hoe dan ook komende donderdag 20 maart zou opstappen en die deadline heeft waarschijnlijk geholpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.