Home

Achtergrond

Palmolie en sojabonen verliezen op termijnmarkten

De prijs van palmolie-futures is in Maleisië, referentiepunt voor de wereldmarkt.

De prijs voor levering in mei daalde met 6 procent tot 840 euro per ton. Ook soja-olie daalde op de termijnmarkt van Chicago enkele procenten.

De daling, die voor beide grondstoffen ook op de beurs van het Chinese Dalian plaatsvond, wordt gezien als een correctie op dagenlang teveel enthousiasme.

In de eerste twee maanden van dit jaar dreven de lage dollar en dure olie de vraag naar alternatieve grondstoffen op. Palmolie werd daardoor in stappen ruim 30 procent duurder. Afgelopen jaar verdubbelde de prijs van palmolie en soja.

Handelaren richten zich op een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat 31 maart verwacht wordt. Dan is bekend hoeveel hectares palmolie en sojabonen zijn geplant. Uit vroege tellingen blijkt dat komend jaar vermoedelijk 12 procent meer soja geplant wordt in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.