Home

Achtergrond 6 reacties

PT verder in het nauw

Veel instanties zijn blij met een financieel overschot, maar voor een organisatie in moeilijkheden als het Productschap Tuinbouw is zoiets uiterst schadelijk.

Het PT heeft een veel grotere financiële reserve dan wettelijk is voorgeschreven. Net als veel andere productschappen, instanties en organisaties heeft het Productschap Tuinbouw moeite activiteiten en de bekostiging daarvan uit te leggen aan de achterban.

Of dat nu komt omdat die steeds diverser en mondiger is geworden, of omdat de achterban domweg het nut van overkoepelende activiteiten, belangenbehartiging en onderzoek niet ziet. Het PT staat onder druk zijn bestaansrecht te verdedigen en legitimeren. Bij het PT is dat sterker het geval dan bij de andere agrarische productschappen, omdat de oppositie is gebundeld.

Dus moet het schap heffingen verantwoorden en bestedingen aan onderzoek extra goed toelichten. Nu blijkt het PT een batig saldo van ruim 7 miljoen euro te hebben, mede door onderbesteding van onderzoeksgelden. Waar de vermogenspositie idealiter op 50 procent van de lasten ligt, is dat bij het PT 109 procent.

Dergelijke informatie is dodelijk. Het antwoord van het bestuur – de heffingen verlagen, de uitgaven opvoeren – is logisch en terecht. Maar die stappen repareren de verdere afbreuk van het imago niet. Het financieel tegoed is zo bezien dus eigenlijk een tekort.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Douven

  Hier ligt een duidelijk bewijs van het fijt dat de hoogte van de heffingen geen enkele relatie hebben met het uitgavenkader gekoppeld aan de begroting(en) en dus de doelstelling(en) van het PT.
  Een gegeven is dat bestuurders en dragende organisaties hierin nooit of onvoldoend transparant hebben geopereerd. Naarmate de agrarische sector meer marktgericht, i.p.v. in het verleden voornamelijk product- of teeltgericht, gaat ondernemen zal men
  merken dat het PT nauwelijks nog toegevoegde waarde kan creëren, die
  niet op een slimmere manier van samenwerking(en) kan!

 • no-profile-image

  kpboer

  misschien is het handiger om pt en nakb
  één sterke organisatie te maken om zo de meeste kosten de baas te blijven.

 • no-profile-image

  Alewijn Broere

  En wat gebeurt er als alle claims over onterechte heffing worden toegekend?

 • no-profile-image

  Arjan

  Wedden dat straks al het geld wat over was foetsie is! Hebben ze lekker al samen onder elkaar verdeeld met behulp van vervalste rapporten en facturen. Zijn ze heel goed in daar bij het PT. De vuile uitzuigers! Arme boeren en tuinders de stuipen op het lijf jagen met hun vieze vriendjes van deurwaarderskantoor van Mastrigt en Partners in Den Haag. Die verdienen ook aardig wat geld aan het PT.

 • no-profile-image

  roos

  Mischien zijn ze al aan het sparen voor deze claims !!
  maar ik verwacht eerder voor zich zelf.

 • no-profile-image

  oostlander

  Ik heb een poosje stage gelopen bij het P.T. maar het is werkelijk van de gekke hoe daar gewerkt wordt en er met geld om wordt gesprongen! Het is een compleet werkverschaffingsinstituut wat vele malen meer kost dan het ooit op zal brengen. Onzinnige onderzoeken die gefinancierd worden met gelden omdat ze er nou eenmaal liggen. Veel te veel personeel , stagiaires en bestuurders die allemaal uit de grote ruif mee vreten, want de telers betalen toch wel weer. Bestuursleden/telers die daar op het pluche zitten hebben echt stront in hun ogen!!. Agrarisch nederland probeer zo snel mogelijk van deze parasieten af te komen stem b.v. niet meer op het C.D.A. Het is voor het P.T. nog maar goed dat een hoop telers de afdracht via derden doen want zo hebben ze er nog onvoldoende zicht op wat er wel niet naar toe gaat. Gewoon iedereen niet meer betalen kom voor uzelf op, het P.T. is daat echt niet toe in staat kijk maar eens hoe ze ons vernaggeld hebben met de gastransportprijzen; hier stonden ze z.g. machteloos!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.