Home

Achtergrond 215 x bekeken 3 reacties

PA strenger in strijd tegen phytophthora

Het Productschap Akkerbouw (PA) wordt strenger in de bestrijding van phytophthora.

Het aantal controles op afvalhopen wordt 1,5 keer uitgebreid en de boetes moeten volgens het PA worden verhoogd. Vanaf 15 april mogen er geen aardappelplanten meer groeien op afvalhopen.

De verplichte phytophthorabestrijding wordt in 2008 voortgezet met meer controles en, als het aan het PA ligt, hogere boetes. Dit is het resultaat van de jaarlijkse evaluatie van telersvertegenwoordigers. "Controle werkt", zegt Ben Kimmann van het akkerbouwproductschap stellig. "Uit ervaring blijkt dat de niet steeds dezelfde mensen problemen hebben bij het afdekken van hun afvalhopen."

Dat betekent dat het merendeel van de telers die door controleurs van de NAK zijn bezocht en een gele kaart hebben ontvangen voor het niet correct afdekken van hun hoop het probleem hebben aangepakt. "De controles hebben dus wel degelijk zin. Toch vindt de sector dat er nog teveel hopen niet of slecht zijn afgedekt. We kunnen immers niet alles tegelijk controleren. Als we meer gaan controleren, heb je meer kans dan meer mensen de afvalhopen schoonhouden." Daarnaast wil het PA de boetes opschroeven.

"Dat hebben wij echter niet direct voor het zeggen", zegt Kimman. "Wij fungeren als een soort officier van justitie en stellen een boete voor. De telers willen dat de boetes hoger worden, dus gaan wij ons daar voor inzetten."

De hoogte van boetes voor het niet afdekken van afvalhopen is heel divers. "Iemand met een enorme phytophthorahaard van een halve hectare krijgt een zwaardere geldstraf dan iemand waarbij een stukje loof uit een gat in het plastic steekt."

Over de mate van de gewenste verhoging kan Kimmann dan ook weinig zeggen. "Dat moeten we per geval bekijken." De handhaving van de bestrijdingsplicht wordt in 2008 uitgevoerd door de NAK als toezichthouder van het Productschap Akkerbouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gangbaar

  dat die aid dan ook de bio landbouw strenger controleert. en bij constatering van phytoptora direct het loof laat vernietigen 100 % dus.en niet ligjes aaien met die brander

 • no-profile-image

  ookgangbaar

  en als dan de bio boeren op woensdag de opdracht krijgen om snel te branden. dan moeten ze niet op donderdag de brander op de kopakker plaatsen, op vrijdag 1 rondje branden, vervolgens op het weekend niets doen. en dan op maandag een volledig perceel, bruin van de ziekte, lichtjes gaan afbranden. daar moeten ze nou iets aan doen. dit gebeurd nl. jaar op jaar.

 • no-profile-image

  N.R.

  Inderdaad, bio aardappelen zeker niet vergeten vernietigen bij ernstige aantasting en dan ook goed ook. Dat men gangbaar goed controleerd is niets mis mee we moeten immers ALLEN in orde zijn voor het behoud van de aardappelteelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.