Home

Achtergrond

Overstap leverancier energie beter geregeld

Alle kleinverbruikers van gas en elektriciteit hebben sinds juli 2004 de vrijheid om te kiezen van wie zij de energie kopen, maar dat bleek niet te gaan zonder problemen.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft daarom een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd, dat belemmeringen weg moet nemen bij het overstappen naar een andere leverancier. Daarin regelt zij ook dat alle huishoudens binnen zes jaar een "slimme meter'' moeten hebben voor gas en stroom.

Na het vrij maken van de energiemarkt voor de consument klaagden veel klanten, en in hun kielzog Kamerleden, steen en been over lange wachttijden, foute meetgegevens, onjuiste rekeningen en fouten in adressering. De kleinverbruiker kijkt intussen wel twee keer uit, voordat die van leverancier zal veranderen. Van der Hoeven wil het vertrouwen in de markt herstellen door de verantwoordelijkheden van netbeheerder enerzijds en leverancier van de energie anderzijds duidelijk in de wet vast te leggen.

Zo moet de consument met klachten over de rekening altijd terecht kunnen bij de leverancier, die daarvoor het enige aanspreekpunt is.
Bij de slimme meter gaat het om een apparaat dat op afstand is af te lezen en dat dus het opnemen van de meter in huis overbodig maakt. Ook wordt hierdoor afschakelen, dimmen en prepaid mogelijk. De leverancier van de energie is dan verantwoordelijk voor het verwerken van de meetgegevens.

De meterhuur wordt gereguleerd door de Directie Toezicht Energie. Omdat lezen op afstand kosten bespaart mag de slimme meter de consument per saldo niets extra kosten. In de toekomst kan de meter ook een rol spelen als mensen zelf stroom opwekken voor het elektriciteitsnet. Er komt subsidie voor mensen die dat doen met een zonnecollector op het dak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.