Home

Achtergrond 184 x bekeken

Overleden Hugo Claus veel geprezen

De gisteren op 78-jarige leeftijd overleden schrijver en kunstenaar Hugo Claus wordt alom geprezen voor het oeuvre dat hij nalaat.

De schrijver, schilder en cineast leed aan de ziekte van Alzheimer. Volgens de uitgever had Claus zelf het moment van zijn dood bepaald en had hij om euthanasie gevraagd.

Bevriende collega Remco Campert noemde het overlijden van Claus een groot verlies. ”Hij deed zo veel. Toneel, films, romans, poëzie...echt prachtige poëzie. Alles van Claus is prachtig”, aldus de schrijver. Hij noemt Claus ”de grootste schrijver van mijn generatie. Ik bewonderde hem.”

Scheidend Belgisch premier Guy Verhofstadt is ”droef afscheid te moeten nemen van ’de meester’. ’’Verhofstadt schreef een hommage aan de schrijver die hij goed heeft gekend. ”Hugo Claus was een begenadigde schrijver die de hemel uitdaagde, tot de ouderdom hem onherroepelijk polijstte tot een blok marmer waarop men oh zo graag steunen of rusten wil. Hij is als een grote gloeiende ster van ons heengegaan, precies op tijd, precies vooraleer hij tot een plomt zwart gat zou zijn ineengeklapt. Het ga je goed in de nieuwe wereld, in de schoot van de lieve dood.”

Hugo Claus was dinsdagochtend ”helder, opgewekt en tevreden”, meldde actrice Sylvia Kristel voor het NOS Journaal. De voormalige partner van Claus sprak haar ex enkele uren voor zijn overlijden. Het tweetal had in de jaren zeventig enkele jaren een relatie.

Claus’ werk verscheen in vele talen. Zijn internationaal gezien succesrijkste boek Het verdriet van België is onder meer verschenen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Polen, Spanje en Italië.
Ook vertaalde Claus veel werk. Een van zijn bekendste vertalingen is Onder het melkwoud (1958), de vertaling van het hoorspel Under Milk Wood van Dylan Thomas. Van die schrijver uit Wales vertaalde Claus ook de verhalenbundel Portrait of the Young Artist as a Dog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.