Home

Achtergrond

Optimisme Nestlé wakkert kooplust op beurzen aan

Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé verraste beleggers en analisten deze week met een verhoging van de groeiverwachtingen voor dit jaar.

Bovendien rekent Nestlé op een verbetering van de winstmarge als gevolg van dalende grondstofprijzen later dit jaar en het doorberekenen van een duurdere inkoop in de verkoopprijzen.

Na deze bekendmaking steeg de koers van Nestlé ruim 6 procent. Andere grote Europese voedingsbedrijven zoals Unilever en Danone profiteerden hiervan. De beurskoers van het Franse zuivelconcern Danone kreeg deze week bovendien steun van een koopadvies van de Deutsche Bank. De bank denkt dat Danone dit jaar beter presteert dan de prognose voor dit jaar.

Het Amerikaanse agriconcern Bunge zit daarentegen sinds medio januari in een negatieve spiraal. Na een koerswinst van 64 procent in 2007 boekte het concern in januari zijn hoogste waarde sinds de beursintroductie in 2001. Inmiddels ligt de koers zo’n 32 procent onder dat niveau.

Van de nieuwkomers in de index deze week presteert kunstmestfabrikant Yara nog het best met een koerswinst van ruim 14 procent sinds begin dit jaar. Alleen veevoerconcern Nutreco doet het nog beter met een winst van 23,5 procent. Bayer en Case New Holland zagen daarentegen hun beurswaarde sinds begin dit jaar met zo’n 22 procent dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.