Home

Achtergrond 313 x bekeken 2 reacties

Oplopend aantal vacatures voor agrarisch middenkader

De agrarische sector krijgt de komende jaren te maken met een sterke toename in aantal vacatures voor het middenkader in met name de veehouderij en vollegrondsteelten.

In de glastuinbouw bestaat al langer een echt personeelsbeleid. Daar wordt nu dus ook al meer gedaan aan dit probleem, zegt beleidsmedewerker Frank de Wijs van de ZLTO.

Zijn uitlatingen worden onderschreven door collega’s en bestuurders in andere LTO-geledingen. Dat de glastuinbouw een beter personeelsbeleid heeft, wil overigens niet zeggen dat deze sector geen problemen heeft met het vinden van voldoende middenkader, maar deze sector is zich tenminste bewust van het probleem.

De Wijs: "Ik was laatst bij een groep pluimveehouders. Deze mensen zien ook problemen opkomen, maar doen er nog weinig aan. Over hun vee weten ze alles tot achter de komma, zo niet over hun personeelsbehoefte."

Tekorten aan productiemedewerkers lijken nu het meest acuut in de boomteelt. Daarvoor zijn alleen al een Zuidoost-Brabant zo’n 500 vacatures. Verder heeft de tuinbouw ook dit jaar weer tewerkstellingsvergunningen nodig voor zo’n 2.500 Roemenen en Bulgaren, schat medewerker Gerard van der Grind van LTO Noord.

Het verkrijgen van die vergunningen lijkt gezien alle eisen waaraan werkgevers eerst moeten voldoen een extra lastige klus. Werkgevers moeten niet alleen aantonen dat er onvoldoende Nederlanders, andere Europeanen en Polen te vinden zijn, ze moeten dit jaar ook aantonen dat bij de uitzendbureau’s niets meer te halen valt. Dit alles komt vooral neer op extra tijdverlies. Dat is te meer lastig, omdat de oude vertrouwde Polen steeds mobieler worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leontien

  mijnheer van de horst.
  zou het probleem niet bij de werkgevers liggen,ze willen niet betalen voor nederlanders.dus laten wij gewoon maar nog meer werknemers uit het oostblok halen,lekker goedkoop.
  controleren of ze daad werkelijk geen nederlanders kunnen krijgen wie doet dat dan, zeker iemand met oogkleppen op.
  dit kabinet word ook heel hartelijk bedankt.toekomst van nederland word in een woord bedroevend.
  maar goed de tuinders mogen zich melden hoor als ze een nederlandse werknemer zoeken maar wel voor een vast contract want dat is ook het waar het om gaat.ze willen geen vaste contracten bieden.
  en dan maar naar de nederlanders de vinger wijzen dat ze er niet zijn of het vieze werk niet willen doen.
  laten wij nu eerst maar bij ons eigen landje beginnen.
  en het paradijs maar eens een dicht doen.
  er zullen vele mensen zijn die er het zelfde over denken.
  helaas kunnen ze in den haag niet denken.
  leontien

 • no-profile-image

  Jan de Vries

  Geachte heer Van der Grind
  Graag wil ik reageren op het stuk
  oplopend aantal vacatures
  Wij werken met Portugese werknemers die zeer geschikt zijn om de vacature`s in te vullen.
  Dus waarom zoveel moeite doen om Roemenen of Bulgaren naar nederland te halen terwijl de vacature`s met Portugese werknemers zonder problemen is in te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.