Home

Achtergrond

Openheid voor onderzoek

Q-koorts zorgde vorig jaar voor problemen in Noord-Brabant. Groot onderzoek naar de herkomst van de ziekte werd uitgevoerd door het RIVM en GGD Hart voor Brabant.

De oorzaak van de ziekte, waarbij een kwart van de bevolking van Herpen besmet raaktte, moest boven tafel. Bij het onderzoek stuitten de onderzoekers op problemen.

Het ministerie van landbouw en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wilden de gegevens over de gezondheidsstatus van de veehouderijbedrijven in de omgeving niet prijsgeven. Privacy, stelde de GD, die als private instelling haar klanten moet beschermen. Ook het ministerie van landbouw legde zich hier in eerste instantie bij neer.

Het standpunt bemoeilijkte het onderzoek aanzienlijk. Het RIVM vroeg het ministerie om Q-koorts als meldingsplichtige ziekte aan te merken. Hierdoor zouden gegevens openbaar worden. LNV heeft dit geweigerd. Ze wil de sector volgens het RIVM niet in een kwaad daglicht stellen en de ziekte heeft op de veehouderij een beperkte impact.

De medische belangen werden ondergeschoven ten opzichte van de privacy-belangen en dat is verkeerd. Q-koorts is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Maar het is in belang van de gezondheid van mens en dier dat deze ziekte goed aangepakt kan worden. Veterinaire gegevens van bedrijven moeten hierbij voor het onderzoek beschikbaar zijn.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.