Home

Achtergrond 189 x bekeken 1 reactie

Oosterscheldekreeften gaan weer lopen

Het mag dan veel te koud zijn om de Oosterscheldekreeft aan land te halen, toch is vandaag in Zierikzee het seizoen voor deze zilte Zeeuwse heerlijkheid officieel geopend.

Dat deed landbouwminister Gerda Verburg door een kreeft vanuit de Oosterschelde in ontvangst te nemen van de Zeeuwse commissaris van de Koningin Carla Peijs.

De opening van het seizoen was voor de Zeeuwse mosselkwekers aanleiding te demonstreren tegen de overheersing van de natuurorganisaties op de Waddenzee. Die hebben er voor gezorgd dat mosselkwekers geen mosselzaad meer van de bodem mogen halen. Verburg zei in Zierikzee er alles aan te willen doen het werk van de mosselkwekers in stand te houden.
Ondanks het protest van ongeveer 45 mosselkotters die een haag vormden naar de plek waar het stukje Zeeuws goud boven water moest worden gehaald, smaakten de Oosterscheldekreeften er niet minder om. Chefkok en mede-eigenaar Ernesto Besling van brasserie Maritiem in Zierikzee zegt dat er niet zo veel verschillen zijn met andere kreeften.

"De echte kenner vindt de schaaldier uit de Oosterschelde wat zilter, maar verder blijft het vooral een smaakvol gerecht, of die nu uit Zuid-Afrika of Canada komt'', aldus Besling. Het seizoen van de kreeft duurt van 1 april tot 15 juli. Hoeveel kreeften er in die periode vanuit de Oosterschelde aan land worden gebracht is volgens Maurice de Coninck van restaurant de Gouden Leeuw in Scherpenisse moeilijk te zeggen.

Als lid van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft maakt hij zich meer zorgen over het aan land komen van de kreeft: "Het is eigenlijk veel te koud voor die beestjes. Ze lopen dan niet de netten in. Het is daarom nog maar de vraag of we 1 april wel kreeft hebben of in elk geval voldoende om aan de vraag te voldoen.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kubelink

    Wat is het voor sommige journalisten toch moeilijk om objectief te blijven. Het blijkt weer eens uit de volgende passage in het artikel: "De opening van het seizoen was voor de Zeeuwse mosselkwekers aanleiding te demonstreren tegen de overheersing van de natuurorganisaties op de Waddenzee. Die hebben er voor gezorgd dat mosselkwekers geen mosselzaad meer van de bodem mogen halen."
    WAT?????? Nou meen ik toch echt dat het niet de natuurorganisaties zijn geweest die voor dat verbod hebben gezorgd, maar de Raad van State. Volgens de schrijver van het artikel maken natuurorganisaties die de rechter gewoon netjes wijzen op de wet (die in deze kwestie overigens heel duidelijk is), zich dus al schuldig aan 'overheersing'???. Nee, nou wordt ie fraai? Alsof LTO of een organisatie voor mosselkwekers ook niet de rechterlijke weg mag bewandelen wanneer ze denkt dat haar belangen onterecht worden geschaad. Door dit soort riooljournalistiek worden bepaalde maatschappelijke belangenorganisaties (vooral die o.g.v. natuur en milieu) keer op keer weer weggezet als een stelletje irritante lastposten, terwijl zij zich nu juist hebben ingezet voor het correct naleven van de wet. Dat enkele protesterende lieden een glasheldere uitspraak van de Raad van State blijkbaar niet kunnen accepteren is nog daaraan toe. Maar dat een journalist hen klakkeloos napraat en eveneens een volledig misplaatste sneer uitdeelt aan natuurorganisaties, getuigt van òf een banale onbenulligheid òf van een doelbewuste laag-bij-de-grondse actie. Omdat het niet de eerste keer is dat ik hier zo'n eenzijdig en tendentieus artikel tegenkom ga ik voorlopig maar weer uit van het laatste.

Of registreer je om te kunnen reageren.